DJT3531 Kulturni Front Novi Folklor Aleksandra Stratimirovic net

Kulturni centar Grad na Sofia Design Week-u

Od 20. do 24. juna na Nacionalnoj umetničkoj Akademiji u Sofiji, u okviru Sofia Design Week-a Kc Grad će predstaviti projekat Novi Folklor. Izložba koja je premijerno bila prikazana u maju 2012. u Velikoj galeriji Kc Grada a zatim u okviru Exit festivala u Novom Sadu, pa u Stockholmu na Supermarket art fair-u i nedavno u Muzeju na otvorenom u Sirogojnu, okuplja više od 30 domaćih umetnika i dizajnera.

Na poziv autora projekta, Ljudmile Stratimirović umetničke direktorke Kc Grada, umetnici, dizajneri i zanatlije kreiraju radove koji su inspirisani tradicijom, folklorom i starim zanatima. Krajnji produkt je predmet koji odlikuje originalnost, autentičnost, kvalitet izrade i upotrebna vrednost.

Zanat, ručni rad, narodna umetnost, tradicija… termini koji su u vreme novih tehnologija, novih materijala i novih globalnih vrednosti možda retko spominjani ali svakako predstavljaju nepresušnu inspraciju generacijama umetnika. Tradicionalni oblici, krojevi i motivi upotrebnih predmeta izdvojili su se po svom kvalitetu i upotrebnoj vrednosti i samim tim postali deo folklora. Tradicionalno tako može biti i sinonim za kvalitetno, lepo i korisno. Kada uspešno spojimo ova tri elementa dobijamo umetnički predmet koji odoleva vremenu i svim modnim stilovima i postaje deo tradicije ili folklora.

U Sofiji predstavljaju radove Jelene Petrović, Jovane Jovanović, Ljiljane Kocić, Budislave Keković, Milene Hrastnik, Mileta Galića, Sare Jager, Ivane Čemerikić, Veljka Anđelkovića, Babbitty Rabbitty, Aleksandara Zografa i Gordane Baste, Aleksandre Stratimirović, Zvezdane Sojimirović, Super Timora, Vedrane Petrovske, Milice Marinković, Miloša Sarića, Jadranke Milojković, Dragane Malbaše, Tine Bukmirović, TKV, Maneta Radmanovića, Filipa Bojovića, Snežane Milenković, Naša Posla, Nataše Manov, Nine Ivanović, Team Bartona i Ivane Kaline.