pozivnica Kljucevi

Ključevi Belog grada

 

Povodom obeležavanja 150 godina od turske predaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću, u utorak, 18. aprila, u 11 časova na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, biće otvorena izložba „Ključevi Belog grada. Beograd 1867. godine“. Izložbu će otvoriti v.d. sekretara za kulturu Ivona Jevtić, direktor JP „Beogradska tvrđava“ Petar Andrijašević i direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac.

Izložbom će biti obeleženo 150 godina od kada su turske vlasti predale ključeve grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću. Ovim događajem počela je nova etapa u razvoju Kneževine Srbije, koja je vodila ka sticanju državne samostalnosti. Na 30 panoa, posetioci će moći da vide događaje koji su prethodili predaji ključeva, sam čin predaje (6/19. aprila 1867. godine, na mestu današnjeg spomen obeležja u parku Kalemegdan pročitan je ferman sultana Abdula Azisa kojim su Beogradska, Šabačka, Smederevska i Kladovska tvrđava predate na upravu srpskom narodu), kao i posledice koje je ovaj događaj imao na kompletnu istoriju srpskog naroda.

Autorski tim izložbe čine Vladimir Tomić, viši kustos Muzeja grada Beograda, mr Ljubica Ćorović, bibliotekar savetnik Biblioteke grada Beograda i Olivera Vučković iz JP „Beogradska tvrđava“.

Izložbu realizuju JP „Beogradska tvrđava“, Muzej grada Beograda i Bibioteka grada Beograda, zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Izložba je sastavni deo programa manifestacije „Dani Beograda 2017“, a na Savskom šetalištu na Kalemegdanu moći će da se pogleda do 15. maja 2017. godine.