Karavan za klimu

Karavan će obići mnoge gradove u Srbiji

Karavan za klimu je projekat koji je 2018. godine osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Treće izdanje Karavana za klimu počinje 29. septembra u Nišu, u Oficirskom domu, Orlovića Pavla 28a. Ovogodišnji Karavan za klimu 3.0 odvija se pod sloganom  Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji. Nakon toga, izložba će obići mnoge gradove u Srbiji, i to:

Kalendara Karavana, do sredine decembra 2020:

29/09 – 13/10  Niš (organizator Zeleni ključ)

14/10 – 20/10 : Loznica (organizator Naučni klub Loznica, u saradnji sa Centrom za promociju nauka)

21/10 – 27/10 : Petnica (organizator Istraživačka stanica Petnica)

28/10 – 10/11 : Svilajnac (organizator Prirodnjacki Centar Sviljanac)

11/11 – 08/12 : Beograd (organizatori Francuski institut + Festival nauke)

Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

Ovogodišnje izdanje projekta obuhvata pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena (topljenje polarnih ledenih kapa, porast temperature i acidifikacija mora, ekstremni klimatski fenomeni,  kao što su požari) sa direktnim uticajem na biološku raznovrsnost. Izložba takođe predstavlja invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, nudeći odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta. Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima koje je osmislio Centar za promociju nauke (CPN), ali i Kutkom za društvene mreže koji je sačinila Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, u Srbiji (PNUD). Publici će takođe biti dostupna i selekcija francuskih kratkometražnih filmova sa istom tematikom i prevodom na srpski.

Fokusiran na mlade, projekat ima za cilj njihovo aktivno uključivanje u borbu za očuvanje biodiverziteta, te će u saradnji sa domaćim influenserima biti realizovan i video izazov na društvenim mrežama. Marija Strajnić, dizajnerka brenda LOVERS, pridružila se brojnim partnerima projekta kreirala limitiranu seriju majica „Karavan za klimu“ od organskog pamuka, koje će nositi volonteri koji učestvuju u projektu kao animatori. Kako bi se ispunile sve potrebne zaštitne mere u skladu sa trenutnom zdravstvenom situacijom, volonterima će na raspolaganju biti i višekratne zaštitne maske od pamuka.

Projekat « Karavan za klimu 3.0 – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji » je treće izdanje ove izložbe, koje predstavlja nastavak projekata « Karavan za klimu #2 – Traganje za obnovljivim izvorima energije! » i« Karavan za klimu – svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena! », realizovanih 2018. i 2019. godine.