Foto Janina Zagar 5

Izložba Svetovi i junaci u Novom Sadu

Jedinstvena izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu pod nazivom “Svetovi i junaci” biće otvorena u subotu, 28. septembra, od 19h u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića (Vase Stajića 1).

Ova izložba je nastala u okviru obeležavanja jubileja – dvadeset godina Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, a istovremeno je i deo evropskog projekta Puppet Nomad Academy 3 (Lutkarska nomadska akademija 3) koji sufinansira Evropska komisija u okviru programa Kultura 2007-2013. Izložba je do sada bila predstavljena u Ljubljani (Narodni muzej Slovenije, april/maj 2013), Zagrebu (Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, Kulturni centar Travno, septembar 2013) i Subotici (20. Međunarodni festival pozorišta za decu, maj 2013).

Izložbu “Svetovi i junaci”, koja obuhvata građu iz arhiva Dečjeg pozorišta Subotica; Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Zrenjanin; Pozorišta mladih, Novi Sad; Pozorišta lutaka „Pinokio“, Zemun; Malog pozorišta „Duško Radović“, Beograd; Pozorišta „Boško Buha“, Beograd; Pozorištanca „Puž“, Beograd; Pozorišta za decu, Kragujevac; Pozorišta lutaka Niš i Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, te građu iz privatnih kolekcija i fonda Pozorišnog muzeja Vojvodine, realizovali su Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, Pozorišni muzej Vojvodine iz Novog Sada i Mini teatar iz Ljubljane kao nosilac projekta. Autorka izložbe je Ljiljana Dinić.

Lutke, kostimi, skice, fotografije i rekviziti svedoče o lutkarskim i dramskim pozorišnim ostvarenjima inspirisanim književnošću za decu, bajkama i folklornim nasleđem celog sveta, a dela su umetnika iz Srbije, regiona i šire.

Izložba, koja će u Novom Sadu trajati do 8. oktobra, predstavlja prvi ovakav poduhvat u Srbiji, jer ne postoji stalna postavka posvećena ovom vidu stvaralaštva, pa su eksponati prikupljeni specijalno za ovu priliku.

S obzirom na relativno dug period koji izložba obuhvata (oko pola veka, najstariji eksponat datira iz 1961. godine), dostupnost građe značajno je uticala na sam odabir, te je prezentovan tek deo značajnih umetničkih ostvarenja. Zbog trošnosti materijala, nepostojanja institucije sa adekvatnim prostorom za pohranjivanje, prirodnih nepogoda i slično (u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine stradala je zgrada Malog pozorišta Duško Radović) veliki deo lutaka i kostima na žalost nije sačuvan.