Izložba Sve ovo vidim po prvi put

19. mart -12. april, Galerija Haos

Kombinujući onirične scene, figure i brendirane reklame mladi crnogorski umetnik Tadija Janičić gradi jedan novi svet imaginarne i izvrnute realnosti. Radovi, crteži na platnu i papiru, koji će biti izloženi u Galeriji Haos od 19. marta do 12. aprila, nastali su u protekle tri godine.

Izložbu radova mladog crnogorskog umetnika koji živi i stvara u Novom Sadu – Tadije Janičića otvoriće viša kustoskinja MSU u Beogradu Svetlana Mitić u utorak, 19. marta u 20 sati u Galeriji Haos.

“On će u našoj galeriji izložiti svoju najnoviju seriju crteža na platnu i na papiru, rađenih akrilom i tušem, pod naslovom Sve ovo vidim po prvi put. Radovi su nastali u protekle tri godine.” – povodom izložbe, kažu iz Galerije Haos.

 Kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Marija Radoš, mlada istoričarka umetnosti, u svom tekstu o Tadiji Janičiću, između ostalog, kaže: “Sve ovo vidim prvi put” je izložba dnevničkih zapisa mladog slikara iz jednog grada, iz jedne zemlje, malo dalje od centara moći. Umetniku nije dobro. Kao što nije ni nama. Nešto nas guši, instruira i marginalizuje. Nešto nas umrtvljuje, dezorijentiše, briše, pritiska, truje, izvrće vrednosti, odriče vrline. Jedini validni merač vrednosti danas je tržišni kantar. Ako se niste dobro prodali nećete moći dobro da kupujete. I tu se vrata raja i slave zatvaraju…

Tadija Janičić je rođen 1980. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. godine, u klasi profesora Milana Blanuše. Izlagao je na preko 18 grupnih, a ostvario je i 18 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu – u Beogradu, Podgorici, Novom Sadu, Temišvaru, Budimpešti, Beču, Parizu, Tokiu itd. Godine 2001. dobio je Nagradu za crtež Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Nagradu za najboljeg mladog stvaraoca u kategoriji crteža dobio je u okviru projekta «Perspektive II» Art klinike 2003, kao i Prvu nagradu 37. novosadskog salona za sliku 2008. godine. Živi i radi u Novom Sadu kao slobodni umetnik. Serija najnovijih radova koji su pred nama u Galeriji Haos rezultat je umetnikovih traganja i zapitanosti nad našim mestom i mestom umetnosti u današnjem svetu. Svetu pretrpanom, zagušenom raznim reklamnim trešom, zatrovanim raznim profitnim pravilima igre.