Milan Markovic Solum Caelum

Izložba Solum / Caelum Milana Markovića

Umetnik Milan Marković predstaviće se domaćoj publici izložbom Solum / Caelum koja će biti otvorena u utorak, 6. oktobra 2020. u 19 časova, u Kući kralja Petra I. Izložbenu celinu čine radovi iz dva ciklusa umetnikovog eksperimentalnog istraživanja, nastalih u prethodnih godinu dana: ciklus Phosphorescence i ciklus Caelum.

Prezentovani radovi snažno su personalizovani umetnikovim eksperimentalnim istraživanjem dualnosti prirodnih dinamika; svetlosti i tame, primitivnog i spiritualnog, života i smrti. Nastali u teškom periodu u umetnikovom životu, radovi nam daju prizmu Markovićevog unutrašnjeg sveta koji je u ciklusu Phosphorescence taman, a koji se vremenom oslobađa i prelazi u plavi ciklus slika Caelum, umetnikovo racionalizovanje i trenutno oslobađanje od bola. 

U stvaralačkom radu, Marković sledi principe i praksu eksperimentalne improvizacije koja ga je odvela ka bogatoj tradiciji slikarskog bavljenja gestualnom apstrakcijom. “Ponavljajuća dinamika njegovih platna prenosi jednostavnost sile i pokreta kroz energične nanose boje, dok je njihova vizualna i čulna sintaksa svedena na najsnažnije grafičke elemente. Fundamentalno asertivna, nemaju jasno uočljiv narativ, a opet, ona su nesumnjiva istraživanja njegovog ličnog univezuma“, ističe istoričarka umetnosti Aleksandra Lazar.

Umetnička biografija Milana Markovića počinje pre desetak godina kada je otkrio sopstveni senzibilitet i mogućnosti kao stvaraoca i autora. On je samouki umetnik snažne umetničke energije čiji su radovi predstavljeni publici kako u Beogradu, tako i u Londonu, Parizu, Sorentu, Atini. Izložbe koje izdvaja jesu „Budućnost srpske umetnosti“ gde je izbor umetničkih dela radio Vladimir Veličković i “Moliere, Mise en Peinture”, održane u Parizu, a njegova dela nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu.

Organizator izložbe apeluje na posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i da se prdržavaju svih mera prevencije prilikom boravka u zatvorenom prostoru.

Podršku u realizaciji samostalne izložbe Solum / Caelum pružili su: Srbija stvara, VR-ALL-ART, Čugura print, Adore chocolat, Nura agency, Coca-Cola HBC Srbija, Tzuga, Novak vina, Refresh Your Life (RYL), Vino Župa, Still in Belgrade.