izlozba Prosvetli tamu

Izložba Prosvetli tamu

U galeriji Etnografskog muzeja u Beogradu, moguće je posetiti izložbu fotografija ILT Illumina le tenebre – Prosvetli tamu. Fotografije su delo italijanske fotografkinje Federike Troizi (Federica Troisi, 1973) i praćene su originalnom muzičkom osnovom koju je namenski za izložbu komponovao Đovani Lindo  Fereti (Giovanni Lindo Ferretti, 1953), uticajni italijanski muzičar i autor, prepoznat odrednicom rodonačelnika italijanskog panka.

Enklava. Enclave – po definiciji deo teritorije u potpunosti okružen stranom teritorijom: posmatranom sa pozicije okruženja. Poreklo reči: inclāvāre (latinski) zatvoriti ključem. Izložba ILT Illumina le tenebre – Prosvetli tamu deo je kulturno-solidarnog projekta posvećenog srpskoj enklavi Velika Hoča na Kosovu i Metohiji. Izložba nam priča o željama i stremljenjima onih koji su ostali na svojim ognjištima, a ta su ognjišta postala izolovana i okružena.
I sam način kako se rodila ideja o ovom projektu priča je za sebe. Ovu priču je čulo i izložbu videlo više hiljada posetilaca tokom njenog letnjeg i jesenjeg puta po Italiji – u sedam gradova (Busolengo, Venecija, Bolonja, Ređo Emilija, Trst, Setimo Torineze, Lodi). U Lodiju, u nizu drugih izložbi u okviru Festivala etičke fotografije, posetioci su često sa ljubopitljivošću i iznenađenjem zastajali pred portretima velikih formata 1.5 / 1.5 m, čitajući o projektu i slušajući akorde muzike ILT Illumina le tenebre – Prosvetli tamu, nastavljali su potom prema drugim izložbama – dirnuti i drugačiji. Solidarnost. Reč francuskog porekla: svest o potrebi uzajamne odgovornosti.

Mala turneja predviđena u Srbiji (Niš, Beograd, Novi Sad) nastavlja se u prestonici upravo tokom praznika univerzalnog značenja nade, iste one koja tinja u plamenu svećica koje drže mali i veliki iz Velike Hoče.

Izložba je otvorena do 14. januara 2018. (od 10 do 17 časova). Prezentacija izložbe predviđena je za 12. januar.

Italijansko udruženje Amici di Dečani – Prijatelji Dečana koje je pokrenulo ovaj poduhvat, želi vam dobrodošlicu!