Izložba Byzantine Blue

Otvaranje samostalne izložbe Aleksandra Pedovića “Byzantine Blue” biće održano u ponedeljak, 1. oktobra od 19h u Galeriji Kuća Đure Jakšića. Radovi velikog formata na ručno pravljenom japanskom “Washi” papiru.

Osnovna inspiracija za ovaj ciklus – program “The Iwano Project DanubeView – “Byzantine Blue”, fantastična nijansa plave boje koja se u žargonu zove “Vizantijska plava”. Ova nijansa plave je intenzivno korišćena od ranog srednjeg veka za unutrašnju dekoraciju pravoslavnih crkava u Vizantiji.

O radovima će govoriti kulturolog Dimitrije Vujadinović, a izložbu će otvoriti Mr. Kazuaki Kameda, šef misije i ministar savetnik u ambasadi Japana.

Aleksandar Pedović je osnivač međunarodnog umetničkog projekta iz domena vizuelnih umetnosti “The Iwano Project FOUNDATION”, čija je suština interaktivna komunikacija bogate kulture i tradicije Japana i našeg zajedničkog evropskog kulturnog nasleđa, što rezultira novim kulturnim proizvodom. Za svoj profesionalni rad u domenu vizuelnih umetnosti, dizajna, grafičkog dizajna, ilustracije za decu.. je dobio oko 30 nagrada.