музеј Србије

Fantastičnih deset dana muzeja Srbije

Desetodnevna promocija kulturne baštine u 40 gradova i mesta širom Srbije završena je u subotu obeležavanjem Evropske noći muzeja. Na više od 120 lokacija u 90 ustanova kulture, 200 hiljada posetilaca uživalo je u preko 100 izložbenih postavki i učestvovalo u brojnim pratećim programima potpuno besplatno!

Beograđani, ali i svi oni koji su bili u glavnom gradu od 11. do 20. maja mogli su da posete postavke u Kući kralja Petra, Istorijskom muzeju Srbije, Muzeju Jugoslavije, PTT muzeju, Muzeju primenjene umetnosti, Muzeju Paje Jovanovica i brojnim drugim ustanovama koje su tokom deset dana, a posebno u okviru Evropske noći muzeja publici besplatno prikazale zavidan broj umetničkih dela i predmeta iz likovne i primenjene umetnosti, etnologije, arheologije i istorije. Prateći programi poslužili su za bolje upoznavanje sa svakom pojedinčanom postavkom i kreiranje novih pogleda na rad i delatnost muzejskih institucija, ali i kulutre uopšte. U Domu Vojske Srbije na izložbi “Omaž Milanu Komneniću” premijerno je prikazan diptih Dada Đurića, kao i “Lepotica dana” Ljube Popovica koji su za potrebe izlozbe stigli iz Njujorka i Pariza. U Etnografskom muzeju, i mali i veliki ljubitelji lego kocki upoznali su se sa istorijatom ovih igračaka na teritoriji Jugoslavije. U amfiteatru galerije Prirodnjačkog muzeja odigran je mjuzikl “Prirodnjačka bajka”, a u Muzeju Vuka i Dositeja organizovane su brojne radionice za decu i odrasle na kojima su Vuk i Dositej predstavljeni iz nešto drugačijeg ugla. U Istorijskom muzeju Srbije ogromno interesovanje vladalo je za stručna vođenja kroz izložbe Zaostavština Olje Ivanjicki i Srbija 1915-1916.

Vojvođani su od Subotice do Pančeva uživali u izložbama, koncertima, promocijama, predavanjima. Dok su Subotičani, između ostalog, uživali u izložbi povodom 55 godina od osnivanje Galerije savremene umetnosti, 55 godina je proslavio i rokenrol u Vrbasu, gde je Gradski muzej uključio čitav grad u svoj program povodom izložbe „Za koji život treba da se rodim“. U Beloj Crkvi je obeležen jubilej – 300 godina od osnivanja grada. Šumanovićeve „Šidijanke“ predstavljale su pravu likovnu poslasticu za sve one koji su se našli u Sremu. Zavičajni muzej Rume priuštio je sa svojim posetiocima pogled na privatnu kolekciju razglednica Josipa Cindrića. U Muzeju Srema ljubitelji vina upoznali su se sa ovim pićem na drugačiji način kroz gostujuću izložbu „Tri boje vina“ iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, dok su posetioci pančevačkog muzeja mogli da pogledaju Zbirku grafika duboreza i bakoreza Muzeja srpske pravoslavne crkve, kao i da se podsete šta je to kolski odbojnik i kako se koristio.

U Novom Sadu, na osam lokacija, brojni programi ukrali su pažnju posetilaca. Od Grafičkog omnibusa Ljubomir Ivanović, Mihajlo S. Petrov, Đorđe Andrejević Kun, preko izložbe fotografija „Stene – skrivene boje i oblici“ do predstavljanja kikindiskih umetnika XX i XXI veka. U Kraljevu ogromnu pažnju privukla je izložba posvećena Jovanu Cvijiću, dok su Leskovačni imali priliku da zavire u „Tajne arheološkog depoa“. U Narodnom muzeju Požarevac sve je bilo u znaku arehologije, te su ljubitelji ove nauke mogli da uživaju u čak četiri različite postavke. Stanovnici Šapca upoznali su se sa naučnicima – Teslom i Pupinom u okviru izložbe Tesla i Pupin na istom putu. Moderna galerija Valjevo priuštila je ljubiteljima umetnosti odličnu priliku da se upoznaju sa delima Ljube Popovića koja do sada nisu izlagana u Srbiji. Vranjanci su se upoznali sa izložbom Decembarska grupa 1955/60 iz Savremene galerije Zrenjanin, ali su organizovali i „terzijsku radionicu“ i na tradicionalne načine ukrašavali narodne nošnje. Zavičajni muzej Jagodine je, tradicionalno, imao bogat program radionica i predavanja, a nosilac ovogodišnje manifestacije bila je izložba „Život narod a i pretrajavanje hramova: fotografska svedočanstva Etnografskog muzeja. I kruševački Narodni muzej mogao se pohvaliiti raznovrsnim programima, koje je u samoj Evropskoj noći muzeja završio još jednom izložbom „Hajdemo u planine“. I ćuprijski muzej Horeum Margi, koji ove godine prvi put učestvuje na manifestaciji napravio je nekoliko iznenađenja svojoj publici, među kojima je i mogućnost da se proba pucanje iz replike Karađorđevog topa!

U okviru Manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ obeležena je Nacionalna nedelja muzeja, Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja.  Produženo radno vreme i besplatan ulaz omogućio je brojnim posetiocima da tokom punih deset dana uživaju u velikom kulturnom nasleđu naše zemlje i da obiđu postavke i van svojih mesta i na taj način upoznaju raznoliku i bogatu baštinu svih krajeva Srbije.