drvorez Sveta Gora manastiri nepoznati autor

Drvorezi nepoznatih autora iz XVII i XVIII veka

Četvrta po redu izložba iz Zbirke grafika (drvoreza i bakroreza) Srpske pravoslavne crkve biće otvorena u utorak, 24. decembra u 12h u Galeriji Beogradske tvrđave u Unutrašnjoj Stambol kapiji. Na izložbi će biti prikazani drvorezi nepoznatih autora iz XVII i XVIII veka iz Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Od dvostrane ikone manastira Hilandara rezane u drvetu početkom XVI veka (na jednoj njenoj strani je Raspeće, a na drugoj Presveta Bogorodica, Sveti Arhangel Mihailo, Sveta Nedelja i Sveta Petka) do danas, drvorezna grafika se sve vreme održavala među srpskim zanatlijama sa umetničkim sklonostima. Ova jednostavna grafička tehnika umnožavanja crteža sa drvene matrice korišćena je za ukrašavanje štampanih knjiga, ali i za potrebe otiskivanja samostalnih grafičkih listova sa hrišćanskim motivima, takozvanih „ikona na papiru“.

Drvorezne ikone sa likovima svetih Srba stvarane tokom XVII i XVIII veka na području Karlovačke mitropolije imale su za cilj učvršćenje Srpske nacionalne zajednice u Austrougarskoj.

U Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, čuvaju se četiri autentične drvorezne (od kojih su tri obostrano rezane) ploče nepoznatih drvorezaca XVII i XVIII veka. Izloženi otisci na papiru su samostalni grafički otisci sa sledećim kompozicionim rešenjima: 1. Arhanđel Mihailo (1671. godina); 2. Deizis – Isus Hristos, Bogorodica i Sveti Jovan Preteča (1671); 3. Bogorodica Širšaja i svetogorski manastiri (prva decenija XVIII veka); 4. Svetogorski manastiri (prva decenija XVIII veka); 5. Sveti knez Lazar srpski (prve decenije XVIII veka); 6. Isus Hristos, Sveti Nikola, Sveti Georgije i Sveti car Uroš V (prve decenije XVIII veka); 7. Bogorodica Širšaja, Sveti arhiđakon Stefan, Sveti Jovan Zlatousti i Sveti Pantelejmon (prva decenija XVIII veka).

Izložbu organizuje JP “Beogradska tvrđava”, u saradnji sa Muzejom SPC, a zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba se može pogledati do 20. januara 2014. godine u Galeriji Beogradske tvrđave svakog dana (i vikendom).