fbpx

Dan Etnografskog muzeja u Beogradu

Dan Etnografskog muzeja u Beogradu i njegovih 114 godina rada obeleženo je danas 21. septembra – na Malu Gospojinu, muzejsku slavu.

Povodom obeležavanja Dana Etnografskog muzeja u Beogradu otvoren je izložba Kultura ishrane u Srbiji, autorke Dušice Živković, muzejskog savetnika, dok je direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu dr Mirjana Menković održala govor u kom je, između ostalog, rekla: 

“Kada se govori o Etnografskom muzeju, moraju se imati u vidu dve zgrade i ukupna površina prostora od oko 7000 kvadratnih metara u okviru kojih nije bilo većih intervencija i radova u proteklih pedeset, odnosno trideset godina.

Ove, 2015. godine Etnografski muzej znači, pre svega, fond od 123.592 muzealije, odnosno 48.788 etnografskih predmeta sistematizovanih u 34 muzejske zbirke i četiri oblasti velikih tematskih istraživanja kulture u Srbiji, a što je utvrđeno kroz popis sproveden krajem prošle godine. I to je prvo što smo uradili.

Ukratko, samo u prvih šest meseci ove godine realizovali smo 29 izložbenih projekata različitog sadržaja, 27 radionica za decu i odrasle, niz javnih programa (predavanja, predstavljanja knjiga, koncerata filmskih programa, konfrencije za štampu), u saradnji s našim partnerima pokrenuli smo nov letnji program Manakovo kulturno leto.

Preko 7000 hiljada posetilaca naše Fejsbuk stranice potvrdilo je da im se sviđa to što smo im ponudili, samo u maju i junu ove godine bilo je preko 60.000 pristupa našem sajtu, preko 35.000 posetilaca posetilo je Etnografski muzej i preko 1200 različitih medijskih priloga u protekloj godini imalo je za temu događanja u Etnografskom muzeju.”

More Stories
JDP: Premijera predstave „Kaspar“ Petera Handkea