Screen Shot 2016 10 12 at 20.40.34

Blago Singidunuma

Izložba „Blago Singidunuma – Iz Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda“, autora dr Slavice Krunić, muzejskog savetnika i Milorada Ignjatovića, višeg kustosa Muzeja grada Beograda, biće otvorena u Konaku kneginje Ljubice u subotu, 15. oktobra 2016. godine, u 19 časova, na dan kada Muzej grada Beograda obeležava 113 godina od osnivanja. Izložba je realizovana zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Najvredniji predmeti iz bogate Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda, njih oko 200, koji će biti izloženi u Konaku kneginje Ljubice, raznovrsnošću oblika živopisno govore o zanatskim i umetničkim težnjama antičkog sveta, o vremenu u kome se na ovom prostoru rađao prvi Grad, o interesovanjima i kulturi njegovih stanovnika, modi, kao i o potrebi pojedinca toga doba da javno izraze svoje bogatstvo, blagostanje, zasluge i status u društvu.

Reprezentativani izbor nakita iz antičkog perioda, izrađen od zlata, srebra, dragog i poludragog kamena, staklene paste i drugih skupocenih materijala pojaviće se posle mnogo godina pred očima javnosti.

Arheološki materijal, otkriven na prostoru današnjeg Beograda i u njegovoj široj okolini, svedoči o izuzetnom razvoju pojedinih grana zanatstva i umetnosti, kao i o velikom prometu robe koji je uslovio procvat trgovine u Singidunumu. Raznovrsnost sirovina i formi ovih predmeta, za istraživače su uvek predstavljali dodatni izazov, pre svega zbog simboličnog značenja koje ovakav nakit i pojedine njegove vrste nose u sebi.

Zlato u antičkom svetu bilo je ne samo metafora o besmrtnosti bogova već je kao najskupoceniji metal bio gradacija bogatstva, moći i društvenog statusa vlasnika ne samo nakita već i drugih predmeta izrađenih od njega. Stoga se zlatni nakit tretira kao specifični oblik duhovne i materijalne kulture svakog naroda te on nije samo modni već je i staleški, porodični, kultni ili vojni simbol. (Dr Slavica Krunić i Milorad Ignjatović)

Izložbu „Blago Singidunuma – Iz Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda“ možete pogledati do 15. januara 2017. godine.