fbpx

ANKARA: KROZ PROZOR ISTANBULA

Otvaranje izložbe Željke Mićanović Miljković ANKARA: KROZ PROZOR ISTANBULA biće upriličeno 10. jula u 19h u Galeriji Kolarčeve zadužbine.  Na novoj izložbi, Željka nas po drugi put vodi sa druge strane Bosfora. Prostori i prozori, ovog puta iskazani putem crteža, slika i video projekcija, i dalje su jedan od osnovnih motiva koji nas, kroz Željkinu prepoznatljivu poetiku, lako uvlače u narativ bogat simbolima i metaforama.

Grad je oduvek bio Željkina fascinacija, a njegova kompleksnost i mogućnost interpretacija dobro poznata tema koja na novoj izložbi dobija i novu formu.  Izložba traje do 20. jula 2017.

Nadovezujući se na prethodni serijal posvećen Istanbulu, prizori Ankare, iako otkrivaju isti rukopis, predstavljaju grad sasvim drugačijeg senzibiliteta. Svojim prostranstvom i urbanošću, bez tereta istorije tipičnog za Istanbul, turska prestonica je prikazana putem video radova koji ispunjavaju čitav izložbeni prostor i komuniciraju sa posetiocima svojom otvorenom formom, pozivajući nas da zastanemo ispred galerije i osetimo ono što je Orhan Pamuk opisao kao:  “čudesni zlatni tren, što me je celog obavio dubokim spokojem, potrajao je možda nekoliko sekundi, a ipak, meni se činilo da je sreća trajala satima, godinama”

Željka Mićanović rođena je u Tuzli, a nakon Beograda, u kome je završila gimnaziju, studije je nastavila Maćerati, Italiji, gde je 2008. diplomirala na Akademiji lepih umetnosti, na katedri Umetničke grafike. Naredne, 2009. godine, u Rimu je završila Master studije na Evropskom institutu za dizajn, na odseku Show Stylist. Od 2010. godine vodi umetnički atelje Prozor. Redovni je član ULUPUDS-a od 2009. godine, a trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na Odseku za scenski dizajn.

More Stories
Samoostvarenje i novac u ljubavnom odnosu