IZGLED PLAKATA CURVE

51. Majska izložba ULUPUDS – a

Tradicionalna 51. Majska izložba ULUPUDS – a, koja se ove godine odvija pod tematskim okvirom “Udah” biće otvorena u subotu, 8. juna u 19 časova, u Izložbenom salonu na Andrićevom Vencu br. 2. 

Na izložbi će biti predstavljena dela članova Udruženja, ali i umetnika iz regiona. Prvi put posle 30 godina, u okviru ove manifestacije, pored 121 autora u okviru selekcije Glavnog programa, naći će se i radovi 21 umetnika izBosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Crne Gore. Novina u programu predstavlja zapravo vid po(ve)zivanja  sa nekadašnjom praksom gostovanja na Majskoj izložbi umetnika, članova udruženja sa teritorije nekadašnje Jugoslavije. Novina ovogodišnjeg programa biće takođe predstavljanje pobedničkog rešenja za logo Majske izložbe, čime će i celokupan vizuelni identitet manifestacije biti upotpunjen. 

Okupljeni oko teme, umetnici različitih generacija, poetika i stremljenja predstaviće 164 rada, u raličitim medijima i različitim disciplinama. 

“Tema 51. Majske izložbe, uspela je da nanovo isprovocira umetnike Udruženja, ali i umetnike sa post – jugoslovenskih prostora, koji su se odazvali na novooformljeni konkurs. Transcendiranje u svet umetničke imaginacije, pokazuje dah kao životnu silu, mesto, prostor, svetlost, prostor faktički ili mentalni, prisustvo Erosa ili Tantosa, spiritualnog”…  – kaže Iva Leković

U okviru pratećeg programa Majske izložbe ULUPUDS-a, 5. juna u 19 časova je otvaranje samostalne izložbe pod nazivom ,,Prostori bez daha” dobitnice Velike nagrade 50. Majske izložbe – Dominike Morariu, u Maloj galeriji ULUPUDS.

U okviru pratećeg programa, od 20. juna održaće se i niz predavanja i tribina. U Izložbenom salonu, publika će imati prilike da čuje predavanje prof. psihologije Dragana Jankovića, o psihologiji estetike, 21. i 22. juna odvijaće se okrugli sto Sekcije za teoriju, kritiku i istoriju umetnosti ULUPUDS-a, gde će izlagači predstavljati svoja stručna i teorijska promišljanja na različite teme objedinjene pod zajedničkim tom izložbe – Udah.  23. juna između 12-14h biće održana radionica kolagrafije u prostoru  Galeriji Haos. Radionicu vode Ivana Flegar i Nikola Radosavljević. Dok, od 24-27. juna sa početkom u 17 časova, u Muzeju primenjene umetnosti biće organizovan ciklus tribina posvećen položaju umetnika u okviru koncepta kreativnih industrija. Na tribinama će prisustvovati predstavnici sekcija Udruženja, predstavnici Privredne komore i preduzetnici. Tribine će biti praćene filmskim projekcijama, koje se organizuju u saradnji sa Akademskim filmskim centrom i festivalom Beldocs.

Majska izložba je tradicionalna, najstarija i najznačajnija godišnja manifestacija ULUPUDS-a i predstavlja svojevrsni je presek aktuelnog, raznorodnog delovanja članova Udruženja u devet oblasti primenjenog vizuelnog stvaralaštva: arhitekture, vajarstva, slikarstva i grafike, tekstila i savremenog odevanja, scenografije i kostimografije, dizajna, umetničke fotografije, keramike i stakla, i teorije, kritike i istorije umetnosti.