Dinamika music – Uz pomoć dobre muzičke intuicije

Kažu da, ako volimo muziku koju izvode Nigel Kennedy, Vanessa Mae, David Garrett, DJ Guetta i DJ Tiesto, volećemo i njih. Dinamika music je električni gudački kvartet, i čine ga profesionalni muzičari, elitnog obrazovanja i dugogodišnjeg muzičkog iskustva, kod nas i u inostranstvu. S obzirom na to da su  tri člana kvarteta muškarci, reč dajemo četvrtom, jedinoj ženi u sastavu, violinistkinji Katarini Ranić Čavić. Ova dama je muzičar sa ciljem. Ona želi da uskoro otvori i savremenu muzičku akademiju, na kojoj će biti čuvana i negovana muzička tradicija.

Paralelno je studirala na Muzičkoj Akademiji u Beogradu i na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Hamburgu u Nemačkoj. Predavala je na muzičkom Konzervatorijumu – Jochanes Brahms u Hamburgu. Ima dugogodišnju saradnju sa Hamburger Symphoniker i Hamburg Strings.

Katarina je umetnik koji se trudi da na temeljima naučene, muzičke klasične tradicije sačuva slobodu umetničkog kreiranja i izvođenja, a da svemu, opet, da lično obeležje. Kaže da je u tome imala neprevaziđenog učitelja, Leonid Bernsteina. Ona je sve svoje, znanje i iskustvo, utkala u postojanje i muziku kvarteta. Ovom prilikom, uoči predstojećih koncerata, razgovaramo o njenom magičnom Dinamica music sastavu, i posebnom muzičkom miksu, nastalom u saradnji sa DJ Grappelli-em. Osim toga, približiće nam i magiju “Mocartovog efekta”:

LW: Svirali ste pod vođstvom najvećih svetskih dirigenata Kristof Esenbaha, Sergija Celibidikija i Leonid Bernštajna, i tako proputovali svet. Šta vam je ono najbitnije iz svetskog muzičkog iskustva?

Katarina: Zaista sam imala izuzetno veliku čast i sreću da sam na svom razvojnom umetničkom putu učila od sjajnih pedagoga koji su sami bili fantastični izvođači, a kasnije i sarađivala sa brojnim velikim svetskim imenima u svetu muzike, sa pravim  muzičkim legendama.

Od njih učiti u svakom smislu je bila moja životna lutrija i iskustvo koje bih poželela svakom  muzičaru, a volela bih da ga kroz Dinamicu music podelim sa publikom.

LW: Osnovali ste Dinamica music električni gudački kvartet i na taj način uneli svežinu klasičnoj muzici kod nas. Kako vi objašnjavate taj spoj elektronske i klasične muzike – kao nadogradnju i evoluciju klasike ili njenu popularizaciju?

Katarina: Duo Dinamica music je debitovao u Beču 2012, i nakon toga je vremenom prerastao u električni kvartet. Bilo bi apsolutno prepotentno reći da je Dinamika music nadogradnja klasične muzike.

U osnovi ideje i celog projekta je popularizacija klasične muzike našoj širokoj publici, koja je apsolutno željna i zrela za uživanje u njoj, ali i muzici ostalih  žanrova.

Ono u čemu je Dinamika music drugačija je to, da smo hrabro otišli korak dalje, i na odmeren, duhovit i dinamičan način u određene segmente klasičnih kompozicija ubacili naše improvizacije i citate  kompozicija drugih žanrova. Sve to zajedno čini nas ,,muzički paket” zaista posebnim i unikatnim na našim prostorima.

LW: Ko je publika Dinamike?

Katarina: Moj odgovor na Vaše pitanje je za Zabavnikovu  rubriku “Verovali ili ne”, svi od 7 do 107. Nije pretenciozno niti preuveličano. Imali smo prilike da kao Dinamika music duo, trio ili kvartet sviramo na najraznovrsnijim nastupima, u evropskim metropolama i malim lepim gradovima, pred vrlo različitom publikom kako u pogledu mentaliteta tako i godišta. Sva publika je reagovala izuzetno slično, pozitivno i sa vekim odobravanjem. Česti komentari i mišljenja su da smo uneli mnogobrojne kreativne  inovacije u izvođenje, koncepciju i muzički stil.

LW: Po čemu još se izdvajate i razlikujete od sličnih sastava u Srbiji?

Katarina: Prvi smo u Srbiji ponudili širokom auditorijumu originalan i jedinstven muzički projekat, koji je u ovakvoj formi vrlo popularan u svetu. Jedinstveni smo zato što muzičke matrice izrađuje za nas DJ Grappelli, inače je akademski  violinista.

Izuzetno važna etapa u našem radu je raspisivanje violinskih  deonica na već urađenu muzičku matricu. Po tome se Dinamika music razlikuje od ostalih muzičkih kvarteta. Mi potpuno sami kreiramo naše deonice i dajemo im lični pečat, dok za ostale muzičke  sastave u našem gradu aranžmane potpisuju različiti autori. Nakon ispisanih deonica, slede naše zajedničke probe na kojima se radi na final touch-u.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner
svg%3E

LW: Čim ste spomenuli DJ Grappelli-ja, shvatili smo da je u pitanju važna saradnja. Kako se ona ogleda u stvaranju muzičkih remiksa?

Katarina: DJ Grappelli je naš četvrti instrument, naš muziči motor, dirigent i kompozitor. “4 u 1”! Mislim da je od izuzetne važnosti muzičko obrazovanje DJ Grappelija. On, kao akademski obrazovan violinista na poznatom Mozarteumu u Salzburgu, ima fantastične muzičke temelje. Kao muzički DJ poseduje vrlo prefinjen muzički ukus.

Dj Grappelli je prepoznatljiv i po tome što se zaista trudi da izazove pozitivnu reakciju publike, ali i da njegovi remiksi budu zapamćeni. I u tom segmentu mu je njegovo muzičko obrazovanje pomoglo, i to da muzički fokus, na vrlo spretan način, ume da prebaci sa klasične na elektronsku muziku.

svg%3E

LW: Trenutak je da predstavimo ceo sastav! Pored Vas, tu su i tri muškarca, Bogdan, Vladimir i Milovan. Šta vas je spojilo?

Katarina: Da, i tu se razlikujemo u odnosu na druge kvartete u Beogradu u kojima je sastav  apsolutno ženski. Volim da kažem da Dinamiku music čine tri originalna  muškarca i jedna dinamična žena. Nas četvoro je spojilo više važnih aspekata. Prvenstveno ljubav prema muzici, kojoj smo maksimalno posvećeni. Neizbežno je pomenuti i to da se svi dugo poznajemo i da smo delili naše životne etape i faze u više navrata. Između ostalog, spojila nas je iskrena želja da klasičnu muziku približimo širokom auditorijumu, kroz razlišite muziške žanrove. Pokušali smo i uspeli smo da razbijemo predrasudu o tome kako je ozbiljna muzika teška za slušanje i da je za njeno uzivanje zapravo neophodan određen stepen muzičkog obrazovanja.

LW: Pored ostalih, i mladenci se često odlučuju za vašu muziku na svadbi. Kako pubilika u ovim prilikama reaguje, na primer, na Mocarta?

Katarina: Publika na venčanjim i svadbenim skupovima reaguje zaista fenomenalno. Vrlo često nam se obraćaju, čestitaju i prepoznaju blok klasične muzike kao potpuno poseban, i neretko ga traže na bis.

,,Mocartov efekat,, je  zaista čudo i potvrđuje dokazano, a to je da Amadeusova muzika ima  čudnovatu moć i magiju u sebi. Medicinski je dokazano da su njegove melodije blagorodne i lekovite. Ako medicina u svoje svrhe propagira Mocartovu muziku i savetuje muzikoterapiju, pa kako da je Dinamikamusic  izostavi? Naročito kada je u pitanju najlepši dan.

Od predivnog i elegantnog dočeka gostiju sa italijanskim raspevanim cantilenama i evergreen hitovima – dolaska mladenaca uz pratnju Mocartove Male noćne muzike, preko čina venčanja, gde su nam matičari često izlazili u susret i dozvoljavali da u pozadini, u toku ceremonije venčanja, sviramo svečane kompozicije upriličene tom svečanom činu.

Posebno lep je prvi ples, a tu su želje mladenaca vrlo  raznovrsne i originalne – od elegantnih Štrausovih valcera,  strastvenih tanga, do divnih pop balada.

LW: Šta čini repertoar Dinamika music kvarteta, pored neizbežnog Mocarta? Šta mogu da očekuju slušaoci na koncertima, venčanjima, eksluzivnim događajima, modnim revijama, koktelima…?

Katarina: Repertoar Dinamike music obuhvata izuzetno različite žanrove – klasična fina muzika evergreen i filmski hitovi, pop-rock balade, latino i orijentalna muzika, etno muzički miks.

Ono što bih izdvojila je deo repertoara, koji smo vredno pripremali ove zime za naše koncertne nastupe i festivale ove sezone. Ne bih baš skroz otkrivala detalje, volela bih da se naša publika iznenadi svežim i nešto ,,tvrđim” zvukom Dinamike.

Reći ću samo da su u pitanju obrade nezaboravne i uvek rado slušane rock muzike, tj.  njenih najvećih hitova, spojenih sa biserima naše etno muzike. Naizgled nespojivo, ali mi smo se usudili, uz pomoć naše dobre muzičke intuicije, iskustva i, naravno, uz dosta rada na ovom muzičkom projektu, ubeđeni u to da će naša publika uzivati u našem novom muzičkom izboru i radujemo se tome unapred.

Dinamica music možete uskoro da čujete 9. marta u SKC-u, a na proleće na ,,Etnorock fusion” u Centru za kulturu Rakovica. U planu su i letnji festivali Zalet, Arlem, Nušićijada, Letnji festival Kustendorf, Nischvill, Gardoš… Početkom juna, sviraju van zemlje, u Austriji na Worther See u zamku Glognitz.