Jovana Petković

Jovana Peković

Bezvremeno od Jovane

fotografija: Tijana Janković

Jovana je odlučila da sledi svoje snove. Diplomu ekonomiste je stavila na zid svog ateljea, a u ruke uzela krojačke makaze…

Jovana Petković (26) je devojka koja je odlučila da napusti sigurni posao u banci i da sledi svoje srce. Kreativnost i stvaralačka energija su joj dali podstrek i snagu da život kreira po svojoj meri. Mlada i samouka modna kreatorka je vrlo brzo postala prepoznatljiva po svojim kreacijama.

Kakav je bio njen put od radiklane odluke o promeni zanjimanja, preko prvih šavova za šivaćom mašinom Bagat koju je dobila od bake, pa sve do stvaranja robne marke Timless by JP, priča nam Jovana:

Kako si odlučila da se posle ekonomije posvetiš modi?

Jovana: Odmah po završetku fakulteta sam počela da radim u banci. Bilo mi je dovoljno samo par meseci rada da shvatim da to nije posao za mene. Znala sam da nešto moram da promenim. Bio je to pravi to trenutak da krenem od nule i da započnem posao koji me interesuje. Zaista nisam imala šta da izgubim. Naravno, tada nisam imala predstavu kako će sve to danas izgledati.

Koliko ti je korisno to što si studirala u sadašnjem radu?

Jovana: Vrlo. Ne toliko zbog samog teorijskog znanja, već zbog toga što se posle fakultetskog obrazovanja promeni vaš pogled na svet, postanete hrabriji, odlučniji i istrajniji. Duboko verujem da sam morala da prođem taj period kako bih danas radila ono što zaista volim.

Kako je reagovala tvoja okolina kada si odlučila da promeniš zanimanje?

Jovana: Ovo je zanimljivo pitanje. Danas kada su svi ponosni na mene, sve je lako. Međutim, u početku je postojalo dosta sumnje, straha i neverice. Ipak, zahvalna sam im na tome što su me podržali, iako su bili uplašeni za moju budućnost u ulozi slobodne umetnice.

Da li si sumnjala u svoju odluku?

Jovana: U početku, svaki dan. Sada, ponekad. Ima dana kada je preteško, jer se stalno oslanjam na sebe samu. Ali srce nikada nije sumnjalo i nije mi dalo da odustanem, jer je moj posao istinski deo mene, a ne običan posao “od 8 do 16 h”.

Jovana u ateljeu, foto: Tijana Janković
Jovana u ateljeu, foto: Tijana Janković

Kako je sve to izgledalo u početku, učenje, vežba, greške…. ?

Jovana: Sada kada se setim početka, ne znam da li bih smela opet da prođem sve to. Tek sada uočavam koliku sam hrabrost imala. Bilo je puno grešaka, neprospavanih noći, plakanja, odustajanja, cepanja materijala… Ali posle svakog tog pada, nešto me je teralo da nastavim dalje.

Da li si očekivala tako brz uspeh?

Jovana: Iskreno, nisam ništa očekivala. Znala sam da ću se baviti ovim poslom, bez obzira na sve. Naravno, kada sam krenula ozbiljno da prodajem modele, bila sam i zbunjena i presrećna. Ne volim previše da se radujem. Više volim da budem na zemlji, kako bih još bolje radila.

Reci nam nešto više o “Timless by JP”?

]Jovana: Firma Timeless je nastala pre godinu dana, u želji da što profesionalnije i bolje radim posao, kao i da svojim kupcima pružim što bolji i kvalitetniji proizvod. Inače, ime Timeless sam dala na zanimljiv način. Dugo sam razmišlajla koje bi ime bilo dovoljno zanimljivo, upečatljivo, a da opet liči na moje modele. Jednoga dana, devojka koja mi je napisala E mail u želji da me pohvali. Između ostalog, dala mi je kompliment da su moji modeli bezvremeni, da su mogli i da će moći da se nose uvek. Mene je to potpuno oduševilo, pa sam odlučila da moja robna marka nosi ime Timeless. Eto, ako ona bude pročitala ovaj intervju, neka zna da mi je puno pomogla.

Koji komad odeće najviše voliš da kreiraš i gde pronalaziš inspiraciju?

Jovana: Haljina je oduvek bila predmet mojih interesovanja i moja inspiracija. Duga, kratka, lepršava, uska… raznih boja i dezena… Dopada mi se, jer je celina. Ne traži ništa, postoji sama za sebe. Onoga trenutka kada izađe iz moje male modne manufakture, ona započinje zaseban život.
Volim ih, jer su žensvene i elegantne. Izuzetno me obraduje kada vidim na ulicama naših gradova sve više devojaka u haljinama. Ponekad pomislim da je moja misija da izvlačim devojke iz farmerica i da ih uvlačim ih u haljine. Uživam u tim transformacijama.

Za koga bi volela da kreiraš od poznatih i koji su ti planovi i želje u budućnosti što se posla tiče?

Jovana: Nemam želje tog tipa. Poznate ličnosti me ne inspirišu. Želja mi je da što više devojaka na ulicama naših gradova nosi haljine sa mojim potpisom i to u svim prilikama, počevši od jutarnje kafe, posla, pa sve do večernjeg izlaska… Volim kombinaciju street style-a i elegancije.

Šta će biti modni hit ovog leta?

Jovana: Za mene, uvek duga gipsy (džipsi) haljina, koju možete da nosite preko dana uz japanke ili uveče uz visoku platformu. Veoma je praktična, nosiva i šik, a sve to možete naći na mom Fejsbuk profilu i na novom blogu (timelessbyjp.blogspot.com).