zavrsen fest orlovi najbolji film 975

Završen FEST: Orlovi najbolji film

Falsifikator zatvorio FEST

U prepunoj sali Sava centra, na završšnoj večeri 41. FEST-a pred projekciju filma „Falsifikator“ Gorana Markovića, proglaššen je pobednik takmičarskog programa Evropa van Evrope – izraelski film „Orlovi“. Plaketu je primio ambasador Izraela u Srbiji, Josef Levi. Novčani deo nagrade iznosi 2000 eura.

Direktor Direkcije FEST-a Dragan Marinković, selektor Ivan Karl, kao i umetnički direktor Borislav Anđelić, obratili su se prisutnima i zahvalili publici na jošš jednom uspeššnom FEST-u, sa preko 90.000 prodatih karata.

Izraelski film „Orlovi“ proglaššen je pobednik takmičarskog programa Evropa van Evrope, a njegov reditelj Dror Sabo, povodom nagrade, rekao je:

“Zahvaljujem se beogradskom Festivalu. Vrlo sam uzbuđen i srećan zbog odluke Žirija. Nažalost, nisam bio u mogućnosti da dođem u vaš divan grad. Srećom moj film “Orlovi” jeste. U svakom gradu, pa i Beogradu, postoje ljudi koji su nekada bili mladi i vođeni idealima, koji su osećali da  se bore za nešto veće i vrednije. A sada, oni su ostali sami. To nije samo njihov problem, to je ono što Efrain i Miška (glavni likovi) pokušavaju da ispričaju, da društvo odbacuje stare, ne gleda na njihovu prošlost sa dostojanstvom, i da stari gube pravo na postojanje. A niko ne ostaje mlad zauvek.”

Posle dodele nagrade, gledaoci su imali priliku da vide svetsku premijeru filma „Falsifikator“. Nakon projekcije, publika je velikim aplauzom pozdravila ekipu filma među kojima su bili: Goran Marković, Zoran Simjanović, Branka Katić, Tihomir Stanić, Svetozar Cvetković, Sergej Trifunović i drugi.

““Premostićemo nekako tih godinu dana, zauzeti red i dočekati 42. FEST!” -” ovim rečima je reditelj Goran Marković proglasio 41. FEST završenim.