Screen Shot 2019 02 21 at 08.27.37

Vip Kinoteka: Tri karte za Holivud – restaurirana verzija

SPECIJALNA PROJEKCIJA


Svečana sala, Uzun Mirkova 1 / Četvrtak, 21. februar 2019. / 17:00 / 19:00

U okviru projekta Vip Kinoteka 21. februara u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan digitalno restauriran film „Tri karte za Holivud“ reditelja Božidara Nikolića u produkciji Centar filma, RTS-a i Kodeks-pointa.

Dve besplatne projekcije ovog filmskog ostvarenja iz 1993. godine zakazane su za 17 i 19 časova u svečanoj sali u Uzun Mirkovoj 1.

„Tri karte za Holivud“ je nostalgična priča i dramatična komedija koja se dešava u ruralnoj Jugoslavij u vreme Kubanske raketne krize iz 1962. godiine. Priča o tri dečaka koji su opčinjeni magijom sedme umetnosti, odlučuju da iz svoje zabite varošice pobegnu, ništa manje, nego pravo u Holivud. U isto vreme lokalni policajac euforično organizuje doček Maršala Tita, predsednika države, a njegovi „strogo kontrolisani“ građani pod utiskom dramatičnih događaja oko Kube počinju da se dele na dva tabora, rešena da isteraju do kraja ono što neće uspeti Hruščovu i Kenediju…

Projekat Vip Kinoteka ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom, koji se sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile i koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.