Tica Kovi i Rajner Frimel

Tica Kovi i Rajner Frimel dobitnici nagrade Underground Spirit

Nagrada Underground Spirit 25. Festivala evropskog filma Palić otići će u ruke rediteljskom dvojcu Tica Kovi i Rajnar Frimel. Uspostavljena 2008. godine, ova nagrada dodeljuje se za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Italijanska rediteljka i scenaristkinja Tica Kovi (Tizza Covi)i Rajner Frimel (Rainer Frimmel), austrijski reditelj i fotograf, od 1996. godine stvaraju zajedno u oblasti filma, pozorišta i fotografije. Studirali su fotografiju na Univerzitetu u Beču, a 2001. godine režirali dokumentarni film Das ist alles(That’s All). Sopstvenu filmsku producentsku kuću Vento Film osnovali su 2002. godine. Njihov dokumentarac Babooskao svakodnevnoj borbi modernih nomada u Italiji osvojio je 2005. nagradu Volfgang-Staudte na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu. La Pivellinaje njihov prvi igrani film i bio je prikazan na više od 130 međunarodnih filmskih festivala širom sveta. Film je dobio brojne međunarodne nagrade, uključujući Europa Cinemas Labelu Kanu i bio je i odabran kao austrijski izbor za najbolji film na stranom jeziku na 83. dodeli Oskara 2010. godine. Igrani film The shine of the day, koji prati razvoj odnosa između pozorišnog glumca i njegovog davno zaboravljenog ujaka, premijerno je prikazan 2012. u međunarodnoj takmičarskoj selekciji na festivalu u Lokarnu gde je osvojio Srebrnog leopardaza najbolju žensku ulogu. Film je takođe nagrađen za najbolji austrijski film na festivalu Diagonale, a 2013. je osvojio nagradu Max Ophulsu Sarbrikenu .

Mister Universoje njihov poslednji igrani film koji prati život Taira, trenera lavova u cirkusu. Nakon što izgubi svoju srećnu potkovicu, on više ne može da nastupa i započinje potragu za čovekom od koga ju je dobio, u nadi da će dobiti još jednu. Film predstavlja topli, humani rad o životu na marginama u ekonomski uništenom italijanskom cirkusu. Premijerno je prikazan u Lokarnu 2016. godine gde je osvojio nekoliko nagrada, uključujući Europa Cinema Label i nagradu Fipresci, dok je na bečkom festivalu Viennaleosvojio nagradu ExtraVALUE .

“Njihovo stvaralaštvo deluje kao sila prirode, pokazujući šta ostaje kada sreća i mišići nestanu”, objavio je Cinema Scope o Tici Kovi i Rajneru Frimelu, koji trenutno rade na novom dokumentarnom filmu.

Nagrada Underground Spirit biće im dodeljena tokom trajanja 25. Festivala u okviru kog će biti prikazan izbor filmova ovih izuzetnih autora.

Nagrada Underground Spirit od svog osnivanja dodeljena je francuskom reditelju F.J. Osanu, nemačkom reditelju Uliju M. Šupelu,domaćem reditelju Želimiru Žilniku, norvežaninu škotskog porekla Jernu Utkilenu, švedskom rediteljskom duu Ola Simonsonu i Johanu S. Nilsonu, francuskom animatoru Eduaru Salijeru, mađarskom super-8 dvojcu braći Buharov, umetničkoj grupi od pet španskih reditelja koju je nakon Palića britanski filmski magazin Sight & Sound nazvao “Električnim jahačima Apokalipse”, jugoslovenskom i slovenačkom direktoru fotografije i reditelju, Karpu Godini,jednom od začetnika crnog talasa, a prošlogodišnji dobitnik bio jefrancuski animator, reditelj i vizuelni umetnik Bertran Mandiko.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.