Fantastic Zagreb Film Festival 1

Saradnja regionalnih festivala fantastike i horora

Prvi Dead Lake Horror & Wine Festival (9-12. septembar) bio je uspešan ne samo zbog izuzetnog prijema publike koja je iz noći u noć punila bioskop Abaziju kraj jezera Palić uživajući u najboljim horor filmovima i vinima, već i zbog toga što je bio domaćin sastanka na kome je dogovorena regionalna saradnja filmskih festivala fantastike i horora.

Sastanku su prisustvovali predstavnici najvećih regionalnih festivala fantastike: direktor Grossmann festivala fantastičnog filma i vina – Tomaž Horvat (Slovenija) i ko-direktorka Fantastic Zagreb Film Festivala – Mia Pećina (Hrvatska), kao i direktor i programski direktor Dead Lake Horror & Wine Festivala – Miroslav Mogorović i Milan Todorović. Dogovorena je zajednička strategija i koordinirano delovanje svih regionalnih festivala ovog tipa, a postoji i ideja da se formira Unija regionalnih festivala horora i fantastike.

Pismenu podršku ovoj inicijativi poslali su i Dracula Film Festival (Rumunija), Trash Film Festival (Hrvatska), Festival srpskog filma fantastike (Beograd), Hrizantema: Horror & Fantasy Film Festival (Subotica), kao i novoosnovani Montenegro International Fantastic Film Festival (Tivat).