Rad Igora Simića u Top 10

Rad Igora Simića (1988) je, od 1,125 umetničkih radova iz celog sveta, izabran u Top 10 za izložbu u Kelnu u okviru “Blooom Award”-a.

Nakon jednog od vodećih festivala u svetu, filmskog festivala u Edinburgu, “Kratkog metra” i “Mikser festivala” u Beogradu, Igorov kratki film “Mislilac u Supermarketu” će biti prikazan u Nemačkoj dva puta tokom oktobra. Najpre u okviru “dokumentART evropskog filmskog festivala za dokumentarni film” koji se održava u Nemačkoj i Poljskoj, pa deset dana kasnije u Kelnu kao galerijski, video rad.

U tih Top 10 su pored Igora koji je predstavnik Srbije, uvršteni umetnici iz Nemačke, Belgije, Holandije i Italije.

“Mislilac u Supermarketu” je deo multimedijalnog projekta koji je Igor pokrenuo 2012. pod nazivom “Shopping Cart Art Project.” Na projektu je sarađivao sa “Bitef Dance Company” i napravio još jedan kratki film savremenog plesa koji je takođe bio na “Kratkom metru”, “Mikseru” i “Alternative Film/Video Festival”-u.

U projektu su učestvovali i kompozitorka Ana Sokolović, direktor fotografije Nemanja Jovanov i drugi. Zanimljivo je istaći da ceo projekat pored filmova sadrži instalacije, crteže, čak i video igre na kojima je Igor radio sa drugarima iz Matematičke gimnazije. Igra “Crisis Expert” je na Google-ovom marketu dostigla preko 11,000 skidanja od strane korisnika širom sveta.

Igor Simić je nakon Matematičke gimnazije završio paralelno filmsku režiju i filozofiju na Kolumbija univerzitetu u Njujorku. Pored ovog projekta, Igor je kolumnista u “Politici” i priprema debitantski dugometražni film.