Childs Pose

Pozicija deteta i Glorija

Distributerska kuća Cinefest na 19. Festivalu autorskog filma (28.11 – 03.12.) prikazaće dva ostvarenja – „Pozicija deteta“ i „Glorija“.

Dobitnik nagrade Zlatni medved na Berlinskom filmskom festivalu 2013, rumunski film „Pozicija deteta“ (Child’s Pose / Pozitia Copilului) u režiji Kalina Petera Necera, je savremena drama o odnosu majke i 32-godišnjeg sina i njenom neprihvatanju činjenice da je on odrastao čovek.

Jedne hladne martovske večeri, Barbu je vozio automobil brzinom većom od 50 km/h od dozvoljene i udario dete. Dečak umire ubrzo posle incidenta. Zatvorska kazna u trajanju od tri do petnaest godina ga čeka. Krajnje vreme za njegovu majku da interveniše. Priznati arhitekta i pripadnik više klase u Rumuniji, čije police krase nepročitani romani Herte Miler, a njena torbica puna platnih kartica, ona počinje svoju kampanju kako bi spasila letargičnog i usamljenog sina. Mito će, kako se nada, ubediti svedoke da daju lažne izjave. Čak i roditelji poginulog dečaka mogu se umiriti sa nešto novca.

Kroz kvazi-dokumentaran stil, film detaljno rekonstruiše događaje tokom jedne noći i dana koji će uslediti, omogućavajući uvid u moralnu slabost rumunske buržoazije i stanje društvenih institucija kao što su policija i sudstvo.

Film je premijerno prikazan na 63. Berlinskom filmskom festivalu gde je osvojio nagradu Zlatni medved i nagradu FIRPESCI. Izabran je za rumunskog kandidata za Oskara.

Čileanski film „Glorija“ (Gloria), u režiji Sebastijana Lelia, je tragikomedija o krhkim nadama i bolnim istinama, portret jake žene koja uspeva da odbrani svoju snagu i nezavisnost uprkos vrtlogu suprotstavljenih osećanja. Ova priča se odvija u uslovima aktuelnih političkih dešavanja u Čileu, inkorporirajući mutne vode od četrdeset godina čileanske istorije.

Glorija je 58-godišnja raspuštenica. Njena deca su odavno otišla od kuće i ona ne želi da dane i noći provodi sama. Odlučna u nameri da prkosi starosti i usamljenosti, ona odlazi na zabave samaca u potrazi za zadovoljstvom, što je u više navrata dovodi do razočaranja i praznine. Ali, onda upoznaje Rodolfa, bivšeg mornaričkog oficira, sedam godina starijeg od nje, prema kome počinje da gaji romantična osećanja. Čak razmišlja i o stalnoj vezi. Međutim, neočekivani problemi iskrsavaju i ona će morati da se suoči sa sopstvenim mračnim tajnama.

Film je osvojio brojne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima među kojima se izdvaja Srebrni medved za žensku ulogu (Paulina Garsija) u Berlinu. „Glorija“ je čileanski kandidat za Oskara.