Hell or High Water

Po cenu života na Festu

 

Novo rediteljsko ostvarenje Dejvida Mekenzija do sada je ukupno nominovano za 143, a osvojilo 36 nagrada na brojnim filmskim festivalima.

Jedan od najuspešnijih filmova prošle godine „Po cenu života“ (Hell or high water) premijerno će biti prikazan na FESTU 1.marta. Britanski reditelj Dejvid Mekenzi (Young Adam, Hallam Foe) okupio je prvorazrednu glumačku ekipu predvođenu dobitnikom Oskara Džefom Bridžisom, a u kojoj su pored njega i Kris Pajn, Ben Foster, Dejl Diki i Kristin Berg.

Film je svoju međunarodnu premijeru imao na festivalu u Kanu u selekciji Un Certain Regard, a potom je prikazivan i na festivalima  u Melburnu, Dovilu, Cirihu, Amsterdamu, Solunu i Stokholmu.

Pravu lavinu nagrada i nominacija, HELL OR HIGH WATER je započeo uvrštavanjem među 10 najboljih filmova godine i nagradom za najbolju mušku ulogu Džefu Bridžizu od strane NATIONAL BOARD OF REVIEW.

Među 10 najboljih filmova godine su ga potom redom uvrštavali AMERICAN FILM INSTITUTE, INDIEWIRE, AFRO-AMERIČKA ASOCIJACIJA FILMSKIH KRITIČARA kao i udruženja kritičara BOSTONA, SAN DIJEGA, HJUSTONA, DETROITA, DABLINA, DALASA, FINIKSA, KANZAS SITIJA, NEVADE, INDIJANE, VAŠINGTONA, NJUJORKA, SAN FRANCISKA, SIJETLA i SENT LUISA (gde je proglašen za drugi film godine odmah iza LA LA LAND).

Džef Bridžis je odigrao jednu od uloga svoje karijere, a to su prepoznali filmski kritičari DETROITA, KANZAS SITIJA, FINIKSA kao i INTERNATIONAL PRESS ACADEMY uručivši mu nagradu SATELLITE.

S druge strane, filmski kritičari SAN DIJEGA i NEVADE su za najbolju epizodnu ulogu nagradili njegovog kolegu Bena Fostera.

Sve je kulminiralo nominacijama za Oskara i to za najbolji film, za najbolju sporednu ulogu – Džef Bridžis, za najbolji oroginalni scenario – Tejlor Šeridan i za najbolju montažu.

Novo rediteljsko ostvarenje Dejvida Mekenzija do sada je ukupno nominovano za 143, a osvojilo 36 nagrada na brojnim filmskim festivalima.

Da film nije samo festivalski i kritičarski adut, već da je prepoznat i od strane publike svedoče sjajni rezultati ostvareni u SAD (skoro 30 miliona dolara), Francuskoj (nešto manje od 2 miliona dolara) i Velikoj Britaniji (preko 2 miliona dolara).

  Film prati dvojicu pljačkaša banaka, razvedenog oca  i njegovog  brata, bivšeg robijaša koji izvršavaju niz pljački kako bi sačuvali porodični ranč koji je pod hipotekom, a porodica u dugovima. Iako su pljačke dobro planirali, divlja priroda bivšeg robijaša dovodi do nepotrebnih rizika i približavanja teksaških rendžera. Jeff Bridges igra rendžera pred penzijom koji pljačkašima ulazi u trag, želeći da ih uhvati, ali i otkrije motiv pljački.

Film će biti prikazan 1.marta u 22h u Sava centru, 2.marta 13.30 u Sava centru, 5.marta u Dvorani kulturnog centra u 17h, bioskopu Arena u Novom Sadu 2.marta u 22h, bioskopu Cadmus Cineplex u Budvi 3.marta u 20.30h, bioskopu Kupina film u Nišu 3.marta u 19h.