Plavi anđeli filmskog platna

 

Jugoslovenska kinoteka je tematskom izložbom “ Plavi anđeli filmskog platna” – tokom ovogodišnje Noći muzeja – oborila sve vlastite rekorde u broju posetilaca. U hram sedme umetnosti u Uzun Mirkovoj 1, prošle subote, svakog minuta ulazilo je u proseku 15 posetilaca.

Veličanstvenih 30 žena koje su obeležile svetsku i jugoslovensku kinematografiju od Me Vest, Marlen Ditrih, Viktorije Lejk, Rite Hejvort, Merlin Monro do Brižit Bardo, Grejs Keli, Katrin Denev, Gvinet Paltrou, Nikol Kidman i Milene Dravić, Bebe Lončar, Ene Begović, Savine Geršak , Anice Dobre privuklo je za osam sati  oko 7.500 posetilaca.

Tokom izložbe organizovan je i nezvanični izbor za najlepšu plavušu sedme umetnosti. Svi posetioci mogli su da  glasaju za jednu od predloženih 30 glumica  stranog i domaćeg filma.Tu mogućnost iskoristilo  gotovo  2.000 posetilaca.

U toj i izbornoj noći po proceni posetilaca Jugoslovenske kinoteke najlepša filmska plavušu u istoriji filma je Grejs Keli sa 323 glasa dok je odmah  iza nje Merlin Monro koju je zaokružilo 289 posetilaca. Slede Brižit Bardo, Meril Strip i Katrin Denev.

U konkurenciji jugoslovenskih filmskih plavuša najviše glasova dobila je Anica Dobra 167. Tik iza nje sa 147 glasova nalazi se Milena Dravić. Beba Lončar, Branka Katić i Ena Begović zauzele su od trećeg do petog mesta.