fbpx
Print

Objavljen program filmskog festivala PlayUK

Festival novog britanskog filma PlayUK koji se održava od 16. do 19. februara, okupiće bioskopsku publiku u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani na premijerama deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije. Nastavak „T2 Trejnspoting“, dokumentarni film o uticaju britanske muzike „Čovek iz Movaksa”, komedija o odrastanju Veštine odrastanja“, snažna drama „Una“, dokumentarac o širenju džihada u savremenom svetu „Priznanje“, samo su neki od intrigantnih naslova koji će publici širom regiona omogućiti da otkrije nove snage britanskog filma.

U okviru festivala, u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda biće otvorena izložba TREJNSPOTING: Pa šta ste radili… ovih 20 godina? Naziv izložbe je inspirisan replikom koja otvara nastavak filma, pri susretu glavnih junaka koji se u međuvremenu nisu videli. Izložba preispituje fenomen čuvenog filma, kao i njegov uticaj na publiku u Srbiji.

Beogradska publika će imati mogućnost da i sama bude deo izložbe, tako što će snimite sebe mobilnim telefonom odgovarajući na pitanja:

  1. Gde i sa kim ste gledali prvi „Trejnspoting“?
  2. Šta za vas znači „Trejnspoting“?
  3. Pa šta ste radili… ovih 20 godina?

Video klipovi treba da traju do jedan minut. Video snimke treba poslati najkasnije do četvrtka, 9. februara 2017. na www.britishcouncil.rs/PlayUK.

Na osnovu izbora autora izložbe Maje Medić i Stefana Arsenijevića, najzanimljiviji video klipovi biće prikazani na izložbi, a njihovi autori će biti gosti na otvaranju Festivala novog britanskog filma PlayUK i premijeri filma „T2 Trejnspoting“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Izložbu organizuju British Council i Kulturni centar Beograda, a sadržaće originalne fotografije iz oba filma, kao i memorabilije vezane za film.