Paralel Vision Logo 03

Novi filmski festival: Paralel Vision

U subotu, 10. septembra, počinje novi filmski festival, Paralel Vision/Paralelne Vizije, koji zajednički organizuju distributerska kuća Visionary Thinking, Dom Omladine Beograda i Paralel – Beogradski Festival Subkulture.

Paralel Vision je festival muzičkog filma, i to igranog i dokumentarnog, a odvijaće se od 10. do 16. septembra, u okviru 5. Paralel festivala, u Domu Omladine Beograda.
Selekcija obuhvata 13 novih ostvarenja svetske produkcije, od čega sedam igranih i šest dokumentarnih filmova, koji kao osnovnu tematiku imaju muziku, a pored toga su i biografski, zatim socijalno, politički i ekološki angažovani, a prisutnu su i mjuzikli.

Među igranim filmovima, našli su se biografski film, o kralju brazilskog soula /Tim Maja/, zatim najnoviji, kontraverzni film, o životu Nine Simon, sa Zoi Saldanjom, u naslovnoj ulozi, tu je i jedan produženi video spot /Uništeno srce/, kao i tipičan mjuzikl /Urbana porodica/. Prava poslastica za ljubitelje mančesterske indie scene i benda Stoun Rouzis stiže sa filmom Spajk Ajland, a posebnu vrednost selekciji daje Hunky Dory, svojevrsna filmska adaptacija legendarnog albuma Dejvida Bouvija, sa elementima komedije, te suptilan i asocijativan film, izrazito umetničkog karaktera – Uzvodna boja.
U selekciji dokumentarnih, tu su priča o istoriji rok muzike, odnosno o Bitlsima – Dobra stara Frida, zatim češki film političke tematike – Zvezde iza gvozdene zavese, te paragvajski, socijalno-ekološki film – Filharmonija s deponije. Posebno potresan je politički dokumentarac, BBC-ijeve autorke, o represiji džihadističkog režima /Moraće prvo da nas ubiju/, a tu je i pravi subkulturni dokument o aktuelnoj američkoj rokabili sceni, Rokabili svet, sa našim Đorđem Stijepovićem, kao jednim od glavnih protagonista, i zatim živopisan prikaz svežeg muzičkog pokreta u Brazilu – Favela fank, pogled iznutra.

Filmski program, pratiće i koncerti kultnog američkog umetika, Tav Falka i beogradskog sastava VIS Limunada, a u saradnji sa “Bad Music for Bad People”, kao i tribniski program, koji se organizuje u saradnji sa Institutom za Psihologiju Filozofskog fakulteta.

Sve filmske projekcije i prateći programi, odvijaće se u Domu Omladine Beograda, od 10. do 16. septembra.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Karte se prodaju na biletarnici Doma Omladine Beograda i koštaju 250 dinara za pojedinačnu projekciju.

Svi filmovi biće prikazani u velikoj sali, osim u nedelju, 11.9, kada će projekcija dva filma biti u Amerikani i to po ceni jedne ulaznice.