nagradjeni i ziri

Nagrađeni filmovi na 60. Kratkom metru

Grand prix 60. Kratkog metra i novčani iznos od 3.000,00 evra u dinarskoj protivvrednosti, za najbolji film u oba takmičarska programa ove godine osvojio je film Tajne, u režiji Spampinato iz Italije. Nagradu je primila Sira Miori, direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Pored glavne nagrade, uručene su i Zlatne plakete i Zlatne medalje Beograda.

Prema rečima žirija,  suptilnost, tihi pristup i distanciranost koje je autorka primenila u ovoj razarajućoj temi, ostavlja publiku da drhti od straha. Rediteljka uspeva da kreira pravo zastraššujuće čudoviste – vidljivo samo njegovim žrtvama – u sasvim poznatom i naizgled sigurnom okruženju. Film o kome je žžiri dugo razmiššljao nakon ššto se završšila odjavna ššpica.

Zvanični žžiri 60. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, zasedao je u sastavu: Mirjana Karanović (predsednik žirija), Lordan Zafranović, Vera Schmidt, Marija Milanović Lazarevski, Afarin Eghbal. Nakon detaljnog pregleda svih filmova takmičarskog programa, jednoglasno je doneta odluka o nagrađenim filmovima.

Pored Grand prix Festivala uručene su i druge nagrade.

Nagrada za najbolju produkciju grupe filmova ove godine odlazi u ruke Akademskog filmskog centra Dom kulture Studentski grad.

Zlatna plaketa Beograda za najbolji film domaćeg takmičarskog programa i novčani iznos od 2.000,00 evra u dinarskoj protivrednosti, pripada filmu REBITLEND, – reditelja Ane Nedeljković i Nikole Majdaka.

Zlatna plaketa Beograda za najbolji film međunarodnog takmičarskog programa i novčani iznos od 2.000,00 evra u dinarskoj protivvrednosti, pripala je filmu: OH, VILI… – reditelja Eme de Svef i Marka Džejmsa Rolsa, iz Belgije

 

Zlatne medalje Beograda i novčani iznos od po 1.000,00 evra u dinarskoj protivvrednosti za najbolje filmove po kategorijama međunarodnog takmičarskog programa, dobili su:

  • Za najbolji dokumentarni  film dobila je rediteljka filma SUTRA ĆEMO PONOVO DA ZIVIMO / TOMORROW WE WILL LIVE AGAIN – Korina Gizen, iz Nemačke.
  • Zlatna medalja u kategoriji najbolji animirani, kratki ili eksperimentalni film reditelj filma NUKLEARNI OTPAD / NUCLEAR WASTE – Miroslav Slabospitsko, iz Ukrajine.

 

Zlatne Medalje Beograd i novčani iznos od 1.000,00 evra u dinarskoj protivvrednosti za najbolje filmove po kategorijama domaćeg takmičarskog programa, osvajaju:

  • Za najbolji dokumentarni  film dobila je  rediteljka filma Ivana Todorović za film JA KADA SAM BILA KLINAC, BILA SAM KLINKA.
  • Za najbolji kratkometražni igrani film reditelj filma Stefan Ivančić za film PROLEĆNA SUNCA.
  •  Zlatna medalja za najbolji eksperimentalni film pripala je filmu PRIČA O STANOVNICIMA ZIDA reditelja Andreja Boke.
  • Za najbolji animirani film dobio je reditelj filma OBIČAN DAN – Vuk Palibrk.

 

Četiri DIPLOME festivala, za pojedinačni autorski doprinos u filmovima domaćeg takmičarskog programa, dodeljuju se:

  •  za najbolji snimateljski rad, snimatelju filma PROLEĆNA SUNCA – Igoru Đorđeviću
  •  za najbolju animaciju, animatorima filma REBITLEND – Ani Nedeljković i Nikoli Majdaku
  •  za najbolju montažžu, Vladimiru Petroviću za film VIRUS
  •  za najbolju muziku, kompozitorima Mirjani Vladisavljev i Ivanu Pavletiću za film PRIČA O STANOVNICIMA ZIDA