Underground spirit 2015 e1434115961995

Nagrada Festivala Palić španskim rediteljima

Ovogodišnji dobitnici nagrade Underground Spirit Festivala evropskog filma Palić za izuzetan rad na polju nezavisnog filma je grupa španskih režisera Ion de Sosa, Čema Garsija Ibara, Luis Lopez Karasko, Migel Janso i Velasko Broka (Ion de Sosa, Chema Garcia Ibarra, Luis Lopez Carrasco, Miguel Llanso, Velasco Broca).

U vreme kada je svetska ekonomska kriza pogodila Španiju ostavljajući ogromne posledice na kinematografiju ove zemlje, grupa reditelja bazirana u Madridu je pronašla načine da stvara izvanredne filmove u okvirima minimalnih budžeta, zahvaljujući ogromnoj kreativnoj snazi. Ono što veže ovih pet autora i čini ih grupom jeste stilska i tematska ujednačenost putem koje predstavljaju sliku savremene Španije kroz poigravanje sa žanrom naučne-fantastike. Njihov futurizam ima apokaliptičan ton svesno aludirajući na moderno društvo izmučeno zahtevima savremenog konzumerizma kao dominantnog sistema vrednosti. Oslanjajući se na tradiciju avangardista Bunjuela i Vel del Omara, ovih pet autora oživljavaju buntovnički duh Španije kroz svoje hrabre, beskompromisne i otrežnjujuće filmove.

Iako su pojedinačno nagrađivani na najznačajnijim filmskim festivalima u svetu kao što su Sandens, Berlinale, Kan, Roterdam ovo je prvi put da se ovi autori prepoznaju kao grupa i pokret u međunarodnim okvirima. Razlog za to je njihova čvrsta saradnja na stvaranju filmova, gde reditelj Čema Garsija Ibara potpisuje scenario za film Iona de Sose, Ion de Sosa radi kao direktor fotografije za film Luisa Lopeza Karaska, Velasko Broka montira film Migela Jansa, a Janso biva asistent reditelja Iona de Sose. Ta međusobna saradnja jeste i ključ uspeha njihovih filmova, naročito u vremenima kada se za kinematografiju izdvaja minimum, ili gotovo ništa novca u zemlji koja važi za jedan od najvećih stubova evropske i svetske kinematografije.