ljubavni slucaj

Projekcija filma: Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT (remake)

Godine 1967. nastaje remek delo jugoslovenske kinematografije – “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” Dušana Makavejeva. Tačno 49 godina kasnije, grupa devet studenata Filmske škole Preditor, pravi rimejk ovog filma.

Poznata po produkciji tzv. “garažnih filmova” gde za ograničene budžete cedi esenciju filmskog medija iz priča svojih polaznika, škola Preditor upustila se u prvi rimejk u istoriji srpske kinematografije.

Snimljen je na pedesetu godišnjicu od nastanka originala i predstavlja neku vrstu omaža nedavno preminulom Branku Vučićeviću, koji je bio koscenarista i pomoćnik reditelja. U glavnim ulogama se pojavljuju: Ljuma Penov,  Albin Salihović (prvi put na filmu), Ana Todorović Diallo, Marina Bukvički, Anđelko Beroš i drugi.

Radi se o savremenoj verziji “Ljubavnog slučaja”, koja na provokativan način tretira aktuelne teme, te u tom smislu sledi duh originala, koji je takođe provocirao pre pola veka.

Kombinacijom igranih, dokumentarnih i arhivskih snimaka, autori su sledili sličan narativni tok koji je i Makavejev koristio, tako da i u rimejku možemo čuti stručna tumačenja seksologa Dr Aleksandra Miloševića, koji je zamenio čuvenog Aleksandra Kostića, kao i kriminaliste, u čijoj ulozi se ovog puta našao Dr Zvonimir Ivanović, sa Kriminalističko policijske akademije.
Film je specifičan po tome što je devetoro autora ravnopravno potpisano: Petar Mitrović, Zorica Svetličić, Danijela Ćeranić, Gorana Cvetković, Đorđe Cvijović, Jelena Antonić, Aleksa Borković, Savo Reljin i Mila Krsmanović.

Svi autori su radili na adaptaciji originalnog scenarija i odluke o izmenjenim dijalozima su donošene na bazi konsenzusa. Pored režiranja, svi su radili i ostale poslove: produkcijom, nalaženjem lokacija i sponzora, kastingom, nabavkom opreme, snimanjem slike i tona, kao i postprodukcijom.

Film je rađen sa veoma malim budžetom i predstavlja neku vrstu uspešnog eksperimenta u kome je dokazano da je moguće napraviti film u današnje vreme isključivo na osnovu ličnog truda i jake volje.

Na projekciji u Domu omladine, u četvrtak 26. januara (20h, ulaz slobodan) očekuje se i prisustvo Dušana Makavejeva, koji se i sam pojavio u ovom rimejku, kao i Eve Ras, koja ekipi takođe dala podršku.