Pirane 03

Laureat filmskog festivala u Berlinu, italijanski film „Pirane“, od 23. maja u bioskopima širom Srbije


Film snimljen po knjizi Roberta Savijana deo je Festivala italijanskog filma

c5c9363a e4d1 496c ac7f f78ec6ed402c

Film nagrađen Srebrnim medvedom za scenario na 69.  filmskom festivalu u Berlinu, “Pirane” (La paranza dei bambini), od 23. maja u bioskopima širom Srbije, kao prateći program Festivala italijanskog filma, u distribuciji Dexin Filma. 

Ova krimi priča snimljena je prema romanu čuvenog pisca Roberta Savijana (autora dela “Gomora”). Radnja filma “Pirane” odvija se u Napulju 2018. i govori o grupi 15-ogodišnaka koji žele što brže da imaju novac, moć, skupu odeću, skutere i svoj sto u noćnom klubu. Sa iluzijom da uvode pravdu u svoj kraj grada, oni čine dobro kroz zlo. Nesvesni svog mladog uzrasta oni žive u ratu, a kriminalni život će ih dovesti do nepovratnog izbora: da žrtvuju ljubav i prijateljstvo. 

Film je režirao Klaudio Đovanezi koji je izjavio da ovo nije prikaz događaja koji su se zaista desili, već su u središtu priče godine glavnog lika i kako se on nosi sa svojim izborom da postane kriminalac, nakon čega nema povratka. Prikazano je doba nevinosti tokom kojeg se bira šta je dobro, a šta zlo, stvarna mogućnost koja im je na dohvat ruke, da zarade novac kršeći zakon, kao i nedostatak svesti o posledicama. Radnja je smeštena u Napulj koji je, za razliku od Rima i mnogih drugih italijanskih gradova, zadržao popularne istorijske centre, čime je njegov identitet očuvan i još uvek ga nije potpuno izmenio turizam. Okrug u filmu je lik za sebe: pijaca, gužve, prodavnice, deca koja pripadaju kraju u kom su rođena i odrasla. 

Snimanje je trajalo devet sedmica i snimano je hronološkim redom: prvog dana je sniman početak filma, a poslednjeg dana je snimljena poslednja scena. Niko od glumaca nije pročitao scenario ili roman po kom je napisan, zato što su morali autentično da prožive iskustva svojih likova, iz dana u dan, od početka do kraja. Nisu morali da znaju koje su posledice svojih postupaka, oni su ih proživeli: proživeli su rođenje bratstva, formiranje grupe, značaj rata, iluziju ambicije, osvajanje moći, nepovratne posledice kriminalnih postupaka, gubitak nevinosti, nemogućnost vraćanja na staro, na bezbrižno tinejdžersko doba, proživeli su poraz.