fbpx

KINO KLUB #3: Filmovi „crnog talasa“

Druga polovina šezdesetih godina 20. veka predstavlja vreme „crnog talasa“ u jugoslovenskoj kinematografiji. O tome će biti reč na tribini koja će biti održana u utorka, 20. marta u 19h u Klubu Doma omladine Beograda.  Gost je Milan Vlajčić, filmski kritičar. Moderatori su Milorad Milinković, reditelj i Dragoljub Stojković, pisac.

Sam naziv potekao je od tadašnjeg državnog vrha, kome je bio potreban pojam s negativnom  konotacijom kako bi imenovao sve one filmove okarakterisane kao antikomunističke. No, da li su zaista bili komunistički?

Kako je u vreme nastanka „crnog talasa“ direktor „Avala-filma“ bio Ratko Dražević (ličnost koja zaslužuje zasebnu tribinu), koji je pre nego što je postao filmski radnik bio operativac UDBE, teško da bi dopustio neku veliku dozu antikomunizma u bilo kojim fimovima čije je snimanje zavisilo od države. A od države je zavisilo snimanje svakog filma.

Kako su režiseri kao što su Petrović, Makavejev, Pavlović, Žilnik, Kadijević i drugi radili u to doba, kako se kritika vlasti i društva uvukla u jugoslovenski film, da li je kasniji „crveni talas“ nastao kao odgovor crnom, kako su filmovi zabranjivani i dopuštani, pitanja su na koja ćemo pokušati da odgovorimo na tribini 20. marta u Domu omladine Beograda.

More Stories
Osnovcima i srednjoškolcima uručene nagrade u Aleksincu