Kidikem fotoM

KIDIKEM ove subote

 

Drugi Nacionalni festival dečjeg video klipa KIDIKEM 2017, biće održan u subotu, 18. marta u 12 časova, u Maloj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd, kada će biti dodela nagrada i projekcija svih filmova. U okviru konkursa festivala, pistigla su četrdeset tri filma, dece uzrasta od 10 do 15 godina, koja su u devedeset sekundi odgovorila na temu „MOJ NOVI SVET”.

Autori filmova, posredstvom medija filma, u kratkoj formi izrazili su svoje viđenje o svetu u kojem živimo. Šta očekuju od budućnosti? Kakva su njihova nadanja, strahovi, čežnje? Ovom temom želeli smo da podstaknemo da nam iskreno odgovore na pitanje šta očekuju od sveta koji nezaustavljivo juri prema njima. Da nam priznaju da li je njihova budućnost„ hrabri novi svet“, ili pak, ležerna i trivijalna mešavina potrošačke kulture, nekritičkih stavova i duboko ukorenjenih stereotipa.

Filmove je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Nikola Majdak mlađi – filmski umetnik, Katarina Bulajić Pavlović – likovni pedagog DKCB, Ivana Tabori Obradović – urednik scenskih programa DKCB kao i studenti prve godine režije i montaže na Akademiji umetnosti Beograd, koji će dodeliti festivalske nagrade. U obzir je uzet i broj pregleda filma na Youtube kanalu DKCB.

Zvanične nagrade, koje dodeljuje glavni žiri festivala su: Gran Pri festivala – ZLATNI KADAR i Najgledaniji video klip na youtube kanalu DKCB kao i još mnogo nagrada i pohvala u različitim kategorijama. Svaki autor koji učestvije na festivalu dobiće zahvalnicu KIDIKEM, a autore najbolje plasiranih video klipova očekuju vredne nagrade sponzora kao što su TESLA tablet za Zlatni kadar i TESLA telefon za Najgledaniji video klip na youtube kanalu DKCB.

Cilj festivala je da se kod dece kroz umetničku praksu pokrene humana i kreativna strana u primeni tehnologije. Stvarajući kratke forme video zapisa, deci se pruža prilika da izraze svoje mišljenje na zadatu temu.