Ivan Tasovac sa srpskim autorima na 66. Berlinalu

Tokom dvodnevne posete jednom od najznačanijih svetskih festivala, Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac sreo se sa srpskim autorima i filmskim profesionalcima čiji filmovi učestvuju na 66. Berlinalu.

Tokom boravka ministar je razgovarao i sa predstavnicima najuticajnijih nemačkih filmskih fondova – Oliverom Ritvegerom iz MDM-a i Brigitom Mantej iz Medienboard-a, predstavnicima regionalnih filmskih fondova Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kao i sa predsednikom Eurimages-a Jobstom Plogom, sa kojima je razgovarao o razvijanju i produbljivanju već postojeće uspešne saradnje kao i plasmanu srpskog filma na evropskoj filmskoj sceni.

Ministar se sreo sa čelnicima Berlinskog filmskog festivala, Tomasom Hajlerom, programskim direktorom i Karin Hofinger, zaduženom za međunarodne poslove, koji su čestitali Srbiji na uspešnom predstavljanju i učešću pet filmova na ovogodišnjem Festivalu.

U organizaciji Filmskog centra Srbije priređen je i prijem za strane partnere, predstavnike filmske industrije, goste Festivala, umetnike i predstavnike medija koji su svojom brojnošću još jednom potvrdili veliko interesovanje koje postoji za srpski film.

“Berlin je uz Kan i Veneciju najznačajnija destinacija na mapi filmskih festivala sveta i zato je prisustvo čak pet filmova iz Srbije u različitim programima 66. Berlinala, događaj sam po sebi.Povodom svoje posete, ministar Tasovac je izjavio.

Beogradska publika će na ovogodišnjem FEST-u prvi put videti čak 11 filmova sa Berlinala. Film Nikole Ljuce Vlažnost, učesnik ovogodišnjeg Berlinskog Foruma, otvoriće 44. Beogradski međunarodni filmski festival.