Sjene 2 e1416913429775

Film Sjene besplatno u Kuli Nebojši

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Nakon uspešne premijere koja je održana 25. novembra, “Sjene” se vraćaju na mesto svog nastanka – na Beogradsku tvrđavu u četvrtak, 11. decembra u 20h u Kuli Nebojša.

Pre prikazivanja filma, publici će se obratiti reditelj Miloš Ljubomirović i doktor istorijskih nauka Danilo Šarenac, koji će govoriti o istorijskom kontekstu događaja kojim se film bavi.

Projekcija u Kuli Nebojša je besplatna, ali je zbog ograničenog broja mesta neophodna prijava (tel: 011 2620 685, JP “Beogradska tvrđava).

Film “Sjene” donosi priču o sudbini mladobosanaca nakon atentata, za vreme služenja zatvorske kazne u Češkoj. Tamnovanje i scene mučenja Gavrila Principa i njegovih drugova dočarane su kadrovima nastalim u kazamatima Vojnog muzeja na Beogradskoj tvrđavi.

Film je rađen po ideji Miloša Ljubomirovića, a na osnovu stenografskih beleški doktora Martina Papenhajma, koje je vodio tokom razgovora sa Gavrilom Principom. Scenario potpisuje Srđan Banović, a saradnik na scenariju bio je Muharem Bazdulj. Glumačku ekipu čine Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Aleksandar Radojičić, Dragan Petrović Pele i Luka Mijatović.

Plan autora je da ovaj kratkometražni film bude uvod u dugometražni film i mini seriju od pet epizoda realizovanu u međunarodnoj produkciji.