49. Bitef: Filmovi Bora Draškovića

Scena iz predstave Misa u A-Molu, Ljubiše Ristića i Nade Kokotović, 15. Bitef,1981 (Grand Prix MiraTrailović, Nagrada Politike)

U subotu, 19. septembra je u okviru pratećeg programa 49. Bitefa 2015. – Bitef zona, održana projekcija filmova Bora Draškovića o radu Ljubiše Ristića i KPGT-a (Kazalište Pozorište Gledališče Teatar).

Premijera predstave je održana 20. septembra, a repriza je danas 21. septembra, u okviru Glavnog programa 49. Bitefa, u Bitef teatru sa početkom u 20h.

Gost večeri je bio Boro Drašković, profesor na mnogim univerzitetima i jedan od retkih reditelja koji su se uspešno bavili različtim medijima, pisac, glumac, itd. Višestruko je nagrađivan u zemlji i inostranstvu.

Boro Drašković je bio član Inicijalnog odbora Bitefa, 1967. godine (pored predsednika Predraga Bajčetića i ostalih članova: Dejna Čavića, Jovana Ćirilova, Ljubomira Draškića, Borislava Mihajlovića, Slobodana Selenića, Mire Trailović i Mlađe Veselinovića) i član 8,14, 24 i 30. Saveta Bitefa.

Projekcija filmova je održana u susret i u kontekstu premijere predstave Kompleks Ristić, koju u dramatizaciji Gorana Injca i Tomaža Toporišića, režira Oliver Frljić (Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana, Slovenija; Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Rijeka, Hrvatska; Bitef, Beograd, Srbija; MOT, Skoplje, Makedonija.