1.1

11 dodatnih sala u Milanu za Klunijev film

Novinari i obožavatelji su imali priliku da pogledaju zvezde filma ,,Operacija: Čuvari nasleđa” kako šetaju crvenim tepihom na premijeri u Milanu. Ovom događaju svečano su prisustvovali Džordž Kluni, Met Dejmon, Bil Marej, Žan Dižarden, Bob Balaban, Džon Gudman, Dmitri Leonidas, scenarista Grant Heslov, autor knjige Robert Edsel i član prave ekipe Čuvara nasleđa Hari Etinger.

Takođe, na premijeri su bile prisutne i brojne poznate ličnosti iz Italije, među kojima su i glumica Martina Kolombari, fudbalski igrač Alesandro Kostakurta, biznismen i naslednik porodice Anjeli Lapo Elkan i mnogi drugi. Film je prikazan u 11 dodatnih sala bioskopa UCI Cinemas Pioltello. Svečano poklanjanje ekipe prenošeno je uživo u svim salama tako da je publika bila u prilici da podjednako uživa i prati ovaj događaj.

Jedna od naijnteresantnijih aktivnosti tokom promovisanja filma ,,Operacija: Čuvari nasleđa” je bilo grupno fotografisanje ekipe iz filma ispred jednog od najvećih umetničkih dela na svetu, slike Leonarda da Vinčija – Tajna večera.

,,Sedam veličanstvenih” koji se nalaze na fotografiji su: režiser, scenarista, producent i glavni glumac u filmu Džordž Kluni, potom Met Dejmon, Žan Dižarden, Džon Gudman, Bil Marej, Bob Balaban i Dmitri Leonidas. Na drugoj fotografiji pored pomenute ekipe, nalaze se i autor knjige – Robert Edsel i pravi Čuvar nasleđa – Hari Etlinger.

Kadar sa slikom Leonarda da Vinčija, Tajna večera, je jedna od početnih scena filma, jer je upravo bombardovanje koje je ugrozilo Leonardova remek-dela bilo uzrok organizovanja Operacije: Čuvari nasleđa. U smrtonosnoj trci sa vremenom, sedmoro ljudi je svakodnevno rizikovalo živote kako bi spasilo stotine hiljada najvećih svetskih umetničkih dela. A ono što ih je činilo još posebnijim je to što to nisu bili obučeni vojnici u formi, već kustosi, direktori muzeja, umetnički kritičari koji su pred kraj Drugog svetskog rata spasili na hiljade umetničkih dela od bombardovanja, pljačkanja i nacističkog varvarstva.

Film ,,Operacija: Čuvari nasleđa” u bioskopima će se naći od 13. februara.