Bar 02

  10. ŠPANSKI METAR – U slavu filma i španskog jezika

Jubilarni, deseti Španski metar održaće se od 21. maja do 1. juna u Beogradu, a potom i u Novom Sadu, donoseći nove emotivne, uzbudljive i provokativne filmske priče iz Španije i Latinske Amerike.

Deseti put zaredom Beograd s proleća odmotava jedinstvenu filmsku traku sa prizvukom španskog jezika – Španski metar! Ove godine jubilarno izdanje festivala biće veće nego ikada, sa dva prateća programa koja će publiku uvesti u glavnu filmsku poslasticu – program „Savremeni film“ koji donosi čak dvanaest filmskih ostvarenja.

Prateći program „Počasne Goja nagrade“ u Jugoslovenskoj kinoteci posvećen je legendarnoj španskoj filmskoj i muzičkoj zvezdi, svestranoj Ani Belen. Ciklus će u nedelju, 21. maja otvoriti film „Dom Bernarda Albe“, a publika će narednih dana moći da pogleda čuvena ostvarenja „Muke“, „Tražnja“, „Zlodusi u kući“ i „Ljubav ozbiljno šteti zdravlju“. Na zatvaranju ciklusa, 24. maja, Ana Belen pokloniće se beogradskim ljubiteljima filma, a tom prilikom biće joj svečano uručeno priznanje Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.

Prvi put ove godine Španski metar pridružuje se Mikser festivalu, pa će tako od 25. do 28. maja u bioskopu u Žitomlinu biti prikazani posebno odabrani dokumentarni filmovi u okviru ciklusa „Imaginarna geografija“. Reč je o selekciji filmova prema izboru Davida Varele, koji se bave migracijama i sudbinama migranata, kako kroz prošlost, tako i poslednjih godina. Iako nastali u španskoj produkciji, ovi dokumentarci pokazuju da sudbine onih koji beže iz užasa svoje svakodnevnice ka boljem životu ne znaju za granice i tiču se svih nas. Publici će biti prikazani filmovi „Zabeleške o emigraciji“, „U tuđoj kući“, „Sliman“, „Tarahal: razotkrivanje nekažnjavanja na južnoj granici“, „Daljina“, „Dnevnici s granice“ i „Dnevnik gladi“.

Program „Savremeni film“ otvoriće 26. maja u Kulturnom centru Beograda ostvarenje srpskoj publici dobro poznatog reditelja Aleksa de la Iglesije „Bar“, koje je premijerno prikazano na ovogodišnjem Berlinalu. Radnja ovog napetog triliera smeštena je u jedan mali bar u centru Madrida, gde će doručak prisutnih prekinuti nasilni pucnjevi. Posetioci bara naći će tako zarobljeni ne samo u malenom objektu, već i u svom strahu.

Dan kasnije, 27. maja, na programu je meksička drama „Početak vremena“ koja prati Antonija i Bertu, bračni par u devedesetim godinama, čiji će životi pogođeni ekonomskom krizom biti znatno više uzdrmani kada kada im se vrate sin i unuk koje nisu videli decenijama. Sledi projekcija istorijske ratne drame„Poslednji Filipinci“, čija se radnja odvija pred sam kraj XIX veka, kada Španija ustupa SAD suverenitet nad Filipinima. To će grupu opkoljenog španskog odreda poznatog kao “poslednji Filipinci” staviti u nezgodan položaj.

Adaptacija čuvene Lorkine drame „Krvava svadba“, film „Mlada“ na programu je 28. maja i, igrajući na granici prijateljstva i ljubavi, prati odnose između nerazdvojnog trojca koji čine Leonardo, mladoženja i mlada. Kako se svadbena zvona budu čula sve jače, tako će i tenzija među njima biti sve opipljivija. Napetosti neće manjkati ni na sledećoj projekciji filma „Osveta na čekanju“, koji je trijumfovao na ovogodišnjoj dodeli Goja nagrada, osvojivši između ostalog i priznanja za najbolji film i najboljeg mladog reditelja. Ovaj triler prati život Kura, jedinog uhapšenog člana kriminalne bande koji posle osam godina provedenih u zatvoru planira da započne novi život sa devojkom i sinom. Ali život za njega ima nešto drugačije planove…

Za salve smeha biće zadužene tradicionalno urnebesne argentinske komedije, a prva od njih na programu je već 29. maja. Reč je o filmu „Nedodirljivi“, argentinskoj verziji francuskog filmskog hita, u kojem poslom preokupirani Felipe ostaje nepokretan, a prilikom odabira negovatelja i terapeuta umesto brojnih kvalifikovanih kandidata bira svog baštovana Tita. Španski metar potom donosi dramu „Guten tag, Ramon“ koja prati mladića iz Meksika u njegovoj borbi da ostane u Nemačkoj. Kada mu sva vrata budu zatvorena, uz pomoć jezika solidarnosti, uspostaviće divno prijateljstvo sa penzionisanom medicinskom sestrom.

Još jedna argentinska gorko-slatka komedija na programu je 30. maja! U pitanju je film „Papiri na vetru“ čija radnja se vrti oko grupe prijatelja koji pokušavaju da se suoče sa smrću jednog od njih. Želeći da obezbede sigurnu budućnost njegovoj ćerki, oni će se okrenuti staroj i naizgled promašenoj investiciji svog prijatelja. Prijateljstvo je tema i narednog filma, španske drame „Srećnih 140“ u kojoj glavna junakinja okuplja svoje prijatelja na rođendansko slavlje kako bi im u isto vreme otkrila da je dobila sedmicu na lutriji! Međutim, milionski dobitak promeniće preko noći njihove prijateljske odnose, pa nakon tog rođendana u njihovim životima zbilja više ništa neće biti isto.

Poslednje majske večeri na programu će se naći drama „Ta divna mladost“, priča o paru koji, uprkos brojnim egzistencijalnim problemima, pokušava da preživi iz dana u dan. Ipak, svet će im se promeniti iz korena kada saznaju da u njihove živote stiže prinova. Iz Perua na Španski metar stiže komedija „U četrdesetim“koja prati grupa ljudi na proslavi povodom dvadeset godina od mature, gde će se mnogi od njih zapitati u kom pravcu idu njihovi životi.

Festival će 1. juna zatvoriti film „Podneblja“, drama koja prati tri žene različitih generacija, čiji životi na neobičan način potpadaju pod uticaj društva, ali i geografije i klime koja je karakteristična za delove Perua u kojim žive.

Ulaznice za sve projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci (200 RSD) već su u prodaji, dok će karte za filmove u Kulturnom centru Beograda (250 RSD) biti puštene u prodaju u utorak, 16. maja. Ulaz na projekcije filmova iz ciklusa „Imaginarna geografija“ u okviru Mikser festivala je besplatan.  Nakon Beograda, program „Savremeni film“ moći će da pogleda i publika u Kulturnom centru Novog Sada.

Detaljan program desetog „Španskog metra“, najvećeg do sada, predstavljen je na sajtu www.spanskimetar.rs, a sve informacije i novosti možete patiti i nafejsbuk stranici Instituta Servantes.