Zli fliper i njegov šegrt

Izdavačka kuća Areté nastavlja da predstavlja nove književne naslove i objavila je roman Saše Buđevca, Zli fliper i njegov šegrt.

Priča o dobru i zlu smeštena u šezdesete godine dvadesetog veka u metafizički prostor gradića koji bi mogao biti bilo gde na teritoriji EX YU. Glavni junak je Saša, čiji nas pripovedni glas vodi kroz odrastanje u „pećinskom ulazu“ milicajske stambene zgrade (tek mnogo kasnije je postala policajska). On živi očiglednu nastavu o dobru i zlu, učeći od živopisnih komšija pozornika i kuma Sekirčeta, glavnog tabadžije koji ordinira u fantomskoj „četvorci“ u podrumu milicijske stanice, gde prevaspitava gradske krimose. Teorijska znanja stiče čitajući knjige iz kućne, stručne biblioteke inspektora Aleksandra koji živi u stanu broj jedan. Saša ima dve opsesije: flipere i zločin.

„I sada, dok sam na vešalima, sećam se kada me je prvi put otac odveo da vidim fliper. Samo stari kafei imaju taj tvrdi smrad milijarde popušenih cigareta i milijarde godina protraćenog vremena. Propinjao sam se na prste da bih video sjajnu kuglicu koja se odbija o šarene pečurkice, uz glasno, čarobno cin-cin. Kad je ćale kukovima gurnuo mašinu, niklovana ivica me zveknula u gornje zube. Ne znam zašto baš i sada osećam bol metalnog mirisa ispod nosa dok mi je ovaj crni džak na glavi, a ruke čvrsto svezane na leđima plastičnom trakom kao za vezivanje drvenih sanduka spremnih za ukrcavanje na prekookeanski brod. Možda sam ja sve ove godine bio u zabludi? Gde sam to pogrešio? Da li je moguće da se zločin zaista ne isplati? Miris ovog crnog, egzekutorskog džaka što su mi namakli preko glave neopozivo mi govori da sam sve pogrešno razumeo i, naravno, da sam precenio sopstvenu pamet. Kakva tragična omaška!“

Saša Buđevac (Niš 1961.) Arhitektonski fakultet završio je u Beogradu 1984. Počeo je da piše veoma kasno, u svojim pedesetim. U predhodnim inkarnacijama pojavljivao ce kao Konstantin Keleš (Nkc 2012. Prirodni zakoni Sime krojača / 2014 drugo i dopunjeno izdanje), a kao Aleks Baldman potpisao je zbirku priča Faking Storiz (Nais Print 2014.). Po prvi put pojavljuje se u ovom agregatnom stanju sa romanom Zli fliper i njegov šegrt. U kuloarima se šuška da su sve to alijasi iza kojih se krije neki društveni poslenik kome bi ovakav autorski rad loše uticao na karijeru, a možda je to neki sasvim običan tip koji se plaši šta će žena da mu kaže. Poznavaoci prilika smatraju da je to marketinški trik otpravnika vozova iz Lapova, koji pišući utucava višak slobodnog vremena. Neki čak sumnjaju da se iza ovih imena krije ženska osoba. Možda je ta osoba do sada ponovo promenila ime, pa sve ovo više nije važno.