Hres SRPSKI ziri 47Fest sajt

Žiri programa Srpski film (Srbija i prijatelji)

Ove godine takmičarski program Srpski film (Srbija i prijatelji)integrisao je i izabrane filmove koji predstavljaju srpske manjinske koprodukcije. Cilj te odluke jeste da se kvalitativno poveća konkurentnost pri selektovanju filmova za taj program i podigne svest o značaju manjinskih koprodukcija koje nas već godinama uspešno predstavljaju na najuglednijim svetskim festivalima, a i van njih. U ovom izdanju FEST-a, u okviru nacionalnog filmskog programa, videćemo srpske koprodukcije s Nemačkom, Poljskom, Slovenijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.

13 filmovabiće u konkurenciji za jednu od nagrada: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik, a o dobitnicima će odlučivati žiri u sastavu Wang Yao (predsednik), Lazar BodrožaDaniel RafaelićMilan Marić, i Albert WiederspielWang Yao (predsednik žirija) je asistent istraživač na doktorskim studijama Kineskog filmskog kulturnog centra, na Pekinškoj filmskoj akademiji. On je takođe filmski kritičar, član NETPAC (regionalni savetnik za istočnu Aziju), član FIPRESCI, i kurator Pekinškog i Šangajskog internacionalnog filmskog festivala. Njegovo polje rada je istorija filma, studije istočno – evropskih kinematografija, i studije filmskih festivala. Njegovi članci objavljivani su u Contemporary CinemaJournal of Beijing Film AcademyClose UP (UNATC) i drugim akademskim žurnalima. On takođe piše kritike filmova za mnoge sajtove i druge medije, a njegova knjiga Rumunski novi talas je u pripremi.

Lazar Bodroža je laureat prošlogodišnjeg programa Srpski film. Rođen je 1983. godine, a diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. On je suosnivač studija Metaklinika, član grupe Kosmoplovci, autor knjige Zakon i reditelj interaktivnog filma Uber Life. Bodroža je 2011. godine izabran za jednog od 20 najboljih svetskih umetničkih umetnika mlađih od 30 godina, od strane PRINT magazina. Njegov drugi film Ederlezi rising trijumfovao je na 46. FEST-u gde je odneo nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najbolju mušku i najbolju žensku ulogu u nacionalnom programu.

Milan Marić je srpski glumac, deo ovogodišnjeg European Shooting Stars programa na Berlinalu. Studirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Stupio je na scenu kao veoma mlad, startujući u omladinskom pozorištu Dadov, a zatim i ostalim profesionalnim pozorištima u Srbiji, poput Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Bitef teatra i Ateljea 2012. Marić je glumio u nekoliko uspešnih kratkih filmova i ostvario sporedne uloge u filmovima poput Dobra žena Vlažnost. Stekao je internacionalnu popularnost naslovnom ulogom u filmu Dovlatov koja mu je donela Chopard Talent nagradu na Moskovskom festivalu, a koji je prošle godine prikazan i na FEST-u. Pojavio se i u TV serijama Vojna akademija, Nemanjići, Jutro će promeniti sve…

Daniel Rafaelić je od 2017. na čelu HAVC-a (Hrvatskog audiovizuelnog centra). Godinama je aktivan na hrvatskoj filmskoj sceni kao filmolog-arhivista, publicista filmskih dela, autor festivalskih programa, filmski kritičar i teoretičar. Zaposlen u Hrvatskoj kinoteci – Hrvatskom državnom arhivu od 2002. do 2010. godine, kao filmolog – arhivista. Od 2007. do 2009. radi kao Načelnik odseka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva. Usmeren je istraživanju domaće i svetske filmske istorije kao i istraživanju filmskih arhiva s ciljem pronalaska zaboravljenih i izgubljenih filmskih zapisa iz Hrvatske.

Albert Wiederspiel je dugogodišnji direktor Filmfest Hamburg festivala. Rođen je 1960. u Varšavi, a odrastao je u Kopenhagenu. Studirao je film na Univerzitetu u Sorboni, a zatim je radno iskustvo stekao u Twentieth Century Fox International. Kasnije je postao direktor marketinga nemačkog ogranka Fox-a.  Bio je direktor marketinga u PolyGram Film Entertainment u Hamburgu, kao i glavni upravnik u Tobis StudioCanal u Berlinu. Albert je član Evropske filmske Akademije, i odlikovan je kao Chevalier de l‘ordre des Arts et des Lettres 2013.