fbpx

ZELENO LICE BEOGRADA KOJE JE ODUŠEVILO INTERNET


Drveće na krovovima novobeogradskih blokova, džinovska bundeva na Terazijama i nikad zeleniji Stari savski most deo su nekog novog, lepšeg Beograda budućnosti u najnovijoj reklami koja je ovih dana oduševila korisnike društvih mreže.

Pariz, Moskva, Rim, Barselona, Baltimor, Stokholm… Brojne beogradske lokacije do sada su uspešno odigrale uloge evropskih prestonica u mnogim filmovima i reklamama, ali najnovija internet senzacija donosi prizore Beograda kakve još nismo videli. Nemačka agencija „Serviceplan“ i srpska produkcijska kuća „Emote“ potpisuju novu reklamnu kampanju „Organska hrana za sve“ nemačkog maloprodajnog lanca „Penny“, u kojoj glavni grad Srbije kroz spektakularnu scenografiju dopunjenu vizuelnim efektima ima sveže, organsko i vrlo inspirativno lice.

„Ovo je bio najambiciozniji projekat koji smo ikada snimali u centru grada, uzimajući u obzir da je veliki deo zelenila koje se vidi u reklami prava scenografija“, otkriva producentkinja reklame Marija Marković iz produkcijske kuće „Emote“. „Najveće zasluge za to idu našem scenografskom timu na čelu sa našom Sanelom Spajić i nemačkim scenografom Tomijem Starkom. Ne zaboravimo sjajan organizacioni tim koji je sve to uspeo da im obezbedi.“

Reditelj Martin Amund i direktor fotografije Julian Hohndorf sarađivali su na nekoliko projekata koji su prepoznatljivi po masovnim scenama, što se potvrdilo i ovog puta. Terazije, Kralja Petra, Uzun Mirkova, Gospodar Jovanova novobeogradski blokovi i Stari savski most poslužili su kao lokacije na kojima je reklama snimana tokom puna četiri dana, okupivši više od hiljadu statista i saradnika! Samo za potrebe glavne scene, snimane na Terazijama, angažovano je više od 400 statista. 

Ekipa je u svim sektorima brojala između 150 i 200 ljudi svakog dana. Iako to nije česta praksa prilikom snimanja televizijskih reklama, pokazalo se da su Beograd i „Emote“ dorasli izazovu, a pozitivne reakcije na društvenim mrežama tokom proteklih sedmice najbolje govore o kvalitetu obavljenog posla i potencijalu domaće industrije za sve veće produkcijske zahvate.

Poseban kuriozitet, kada je ova reklama u pitanju, predstavlja to što se u njoj pojavljuje nemačka kraljica popa Nena, koja je svetsku slavu stekla hitom „99 Luftballons“. Ona pevuši pesmu koja se čuje u reklami, a njen boravak u Beogradu ispratili su i brojni nemački mediji. 

„U proteklih deset godina izuzetno puno napora smo kao država i industrija uložili u promociju naših lokacija i filmskih ekipa. Zahvaljujući programu podsticaja broj stranih produkcija u Srbiji utrostručen je u samo par godina“, navodi Milica Božanić iz Srpske filmske asocijacije. „Da bi se Beograd razvijao dalje posebno nam je važna dobra saradnja, koordinacija i razumevanje između službi, filmskih ekipa i građana, zbog složene logistike koja prati snimanja.“

Primera radi, za ovako veliki projekat bilo je potrebno dvadesetak najrazličitih dozvola, ali i saradnja i koordinacija niza gradskih službi kao što su Beokom, Grad Beograd, Sekretarijat za saobraćaj, JKP Beograd put, Policijska uprava za grad Beograd, Gradska čistoća, JKP Zelenilo – Beograd, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija… Opština Stari Grad i njeni stanari još jednom su imali priliku da u svom komšiluku ugoste inostrane produkcijske timove na čijoj saradnji i strpljenju su im filmske ekipe posebno zahvalne.

Celu reklamu možete pogledati OVDE

More Stories
Mjuzikl „Reči od kamena“ razbija vršnjačko nasilje