zaglavljen na periferiji predavanje 114

Zaglavljen na periferiji: predavanje

Četvrtak, 7. mart, 18h, DOB-Amerikana

U okviru ciklusa predavanja, pod nazivom Zaglavljen na periferiji, prvi će govoriti nezavisni istraživač, publicista i prevodilac iz Ljubljane Primož Krašovec – O nekim protivurečnostima postsocijalističke europske ideologije (18h), i storičar, sociolog i sindikalac iz Osla Asbjørn Wahl – Uspon i pad države blagostanja(20h), u četvrtak, 7. marta u DOB-u.

 Tokom 2013. godine Centar za politike emancipacije u saradnji sa Domom omladine Beograda i uz podršku fondacije „Roza Luksemburg” organizovaće seriju predavanja pod zajedničkim nazivom Zaglavljeni na periferiji: analize procesa periferizacije i kritike tranzicionog diskursa.

Primož Krašovec će govoriti o procesu periferizacije bivših jugoslovenskih zemalja uz osvrt na aktuelne proteste protiv političke elite koji i dalje potresaju Sloveniju. Asbjorn će držati predavanje koje nosi naslov kao i njegova poslednja knjiga „Uspon i pad države blagostanja”. U ovom predavanju on će analizirati uzroke nastanka države blagostanja nakon drugog svetskog rata, neoliberalne ofanzive koja je usledila 70-ih godina ali će se osvrnuti i na dešavanja u Evropskoj uniji danas.

Primož Krašovec je nezavisni istraživač, publicista i prevodilac. Urednik je časopisa Borec, izdavačke kuće Naprijed! i član Delavsko-punkerske univerze iz Ljubljane.

Asbjørn Wahl je savetnik pri Norveškom sindikatu javnih i komunalnih radnika i predsednik upravnog odbora norveške organizacije Kampanja za socijalnu državu. Takođe radi kao potpredsednik Sekcije radnika u drumskom saobraćaju pri Međunarodnoj federaciji radnika u transportu (ITF) i predsednik je ITF-ove Radne grupe o klimatskim promenama. Član je i koordinacionog odbora Foruma socijalna Evropa, neformalne mreže progresivnih sindikalista u Evropi, i deluje u radu mreže Rad i globalizacija. Obrazovan kao istoričar i sociolog, objavio je niz članaka iz oblasti politike, socijalnih i radničkih pitanja u časopisima i knjigama u Norveškoj i van nje. Njegova najnovija publikacija je “The Rise and Fall of the Welfare State” (Pluto Press, London, 2011.).

Program Zaglavljeni na periferiji imati za cilj analizu procesa kapitalističke restauracije koji su proizveli periferizaciju privreda i društava istočnoevropskih postsocijalističkih zemalja. Kroz seriju predavanja i razgovora na kojima će gostovati veliki broj aktuelnih domaćih i međunarodnih predavača i predavačica insistiraće se na kritici „tranzicionih” i „evrointegracijskih” procesa iz perspektive levice, kako bi se osvetlila postojeća pozicija i uloga ovih zemalja unutar globalnog kapitalizma, ali i promislile moguće alternative sadašnjem stanju.

Naredni događaj iz istog ciklusa, biće održan 12. aprila, a gošće na ovim predavanjima biće Ursula Huws, profesorka na Studijama rada i globalizacije na Univerzitetu Hertfordshire, i Catherine Samary, predavačica i istraživačica na Univerzitetu Paris-Dauphine i Institutu za evropske studije.