Za udaju kasno, a da crknem rano

 

Monodrama „Za udaju kasno, a da crknem rano“,  u izvođenju Zorice Damjanović, a u režiji Ratka Orozovića, biće igrana 19. septembra od 19h u Kući Đure Jakšića.

Originalni naziv drame sa tri lica „Stojim tako pored jednog restorana – Za udaju kasno a da crknem rano“ napisao je poznati ruski pisac Edvard Radzinski a prevela Olga Marinković-redovni profesor dikcije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Monodrama „Za udaju kasno, a da crknem rano“ je duhovita i tragikomična priča o ljubavnim pobedama i porazima glumice Nine u traženju idealnog muškarca. Njena potraga za pravom ljubavlju na kraju rezultura bekstvom u samoću i feminizam. Da li privremeno ili trajno- ostaje na pojedincu da sam zaključi.

Edvard Stanislavović Radzinski je poznati ruski pisac, rođen 1936. godine u Moskvi. Piše naučno popularna dela o tragičnim periodima ruske svetske istorije i o znamenitim istorijskim ličnostima, filmska scenarija i tv serijale. Poznat je po biografijama cara Nikolaja II, Grigorija Raspućina i Staljina.

Zorica Damjanović je rođena 1971. godine u Bijelom Polju. Srednju glumačku školu završila je u klasi Mime Vuković Kurić u Nišu. Diplomirala je glumu u klasi prof. Branka pleše na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Stalni je član Narodnog pozorišta u Nišu.

Ratko Orozović rođen je 1944. godine u Sarajevu. Objavio je pet knjiga poezije, proze i satire. Scenarista je i režiser igranih filmova „Vanbračna putovanja“, „Bračna putovanja“, preko 1500 televizijskih filmova i emisija i 120 kratkih filmova. U pozorištu je režirao Brehta, Dušana Kovačevića…Zastupljen je u svetskoj enciklopediji filma i dobitnik je preko pedeset međunarodnih nagrada na festivalima.