veliki majstor na fest u 570

Veliki majstor na FEST-u

Čuveni hongkonšški reditelj Vong Kar-Vai

Čuveni hongkonšški reditelj Vong Kar-Vai, nakon ššest godina pauze, vraća se na filmsku scenu spektakularnim ostvarenjem Veliki majstor’’. Fokus filma je na Ip Manu, učitelju kineske borilačke vešštine Ving Čung. Film će biti prikazan u okviru FEST-a, i to 28. februara i 1. marta u Sava centru…

Interesantno žživotno putovanje Ip Mana počinje kada sa trinaest godina otkriva vešštinu Ving Čung (u bukvalnom prevodu ,,večito proleće’’). Zahvaljujući starom i mudrom učitelju kome je bio poslednji učenik, Man je ovladao vešštinom, i nakon toga se zaposlio u policiji.

Svoje znanje u početku je delio sa porodicom i prijateljima, neformalno držžeći časove onima koji su mu se obratili za pomoć, da bi tek kasnije počeo ozbiljnije da se bavi obukom i postao veliki učitelj. Mnogi njegovi učenici kasnije su postali majstori, a kroz njegovu šškolu proššao je čak i Brus Li.

Značajan trag ostavio je i u pisanoj formi u kojoj je dokumentovao istoriju Ving Čunga i mnoge legende o njenom nastanku.

Toni Leung, koji tumači Ip Mana, pet godina je trenirao ovu vešštinu kako bi se pripremio za ulogu.

”Veliki majstor” otvorio je ovogodiššnji Berlinski filmski festival, gde je prikazan van konkurencije jer je reditelj filma Vong Kar Vai bio predsednik žžirija.