Dusko Lopandic Bitke za Balkan

Uzbudljiva istorija: Bitke za Balkan

Sedamnaest priča iz naše istorije, koje ilustruju period od čak 400 godina, napisao je profesionalni diplomata i pisac dr Duško Lopandić u svojoj novoj knjizi “Bitke za Balkan”. Ovo izdanje predstavlja i početak nove edicije u izdanju Izdavačke kuće Arhipelag, takozvane “Priče iz istorije”.

“Cilj nam je da objavljujemo seriju knjiga koje na jedan proveren način govore o istoriji, a opet čine da ta istorija bude zanimljivo ispričana. Želimo da povežemo pouzdanost i zanimljivost. Istoričnost i pripovedanje,” o novoj ediciji Izdavačke kuće Arhipelag “Priče iz istorije”, rekao je njen urednik Gojko Božović na konferenciji za novinare, povodom predstavljanja knjige “Bitke za Balkan”, koja je prvo izdanje ove nove edicije.

Hronike o bitkama, koje su se vodile na Balkanu od četrnaestog pa do druge polovine osamnaestog veka, nalaze se u knjizi “Bitke za Balkan”. Autor dr Duško Lopandić, poznat po svojim knjigama iz popularne popularne istorije i po udžbenicima iz istorije, napisao je ovu knjigu na zanimljiv način, i njoj istovremeno, kako to urednik Arhipelaga Gojko Božović kaže, možemo verovati do poslednje stranice.

Naime, knjiga je zasnovana na istorijskim činjenicama, ali je ispričana na jedan pitak način, poput priče, pripadajući tako jednom graničnom žanru – istoriografija i priča.

Knjigu “Bitke za Balkan” čine tri značajne celine. Prvo poglavlje govori o vremenu cara Dušana. U drugom je okosnica Kosovska bitka. Treće se seli u Beograd i obuhvata period od opsade sultana Mehmeda Osvajača, pa do ratova princa Evgenija Savojskog.

Bitke, opisane u novoj knjizi dr Duška Lopandića, između ostalih, su: Marička bitka, Bitka kod Varne, Kosovska bitka…

Pored ratovanja, knjiga “Bitke za Balkan” prikazuje nam i portrete čuvenih istorijskih ličnosti, kao što su to: kralj Milutin, car Dušan, Sulejman Veličanstveni, Mehmed Osvajač, Evgenije Savojski, ali i Bajazit, arhiepiskop Danilo i poslednji Nemanjići.

Prema rečima urednika Arhipelaga Gojka Božovića, knjiga “Bitke za Balkan” je primer da istorija nije samo strašna i potresna već da može da bude i uzbudljiva priča.

Knjige koje je dr Duško Lopandić do sada napisao su: Letopis velikih župana, Purpur imperije, Likovi i priče iz srpskog srednjeg veka, Dinastije koje su vladale Evropom, Poslužiti svome dragom otečestvu – iz diplomatske istorije Srbije 1804-1914.