Uskoro počinje BELDOCS

Deveti po redu BELDOCS, međunarodni festival dokumentarnog filma,  počinje projekcijom domaćeg filma „U potrazi za snom“ Mladena Mitrovića, 12. maja u Velikoj dvorani Sava centra najavljen je na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci.

U devetoj godini postojanja, festival BELDOCS donosi mnoge novine. Najpre, mesta održavanja proširena su za nekoliko dvorana.

Od 12. do 18. maja, na 6 lokacija (Sava Centar, Dom omladine Beograd, Dvorana kulturnog centra Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Bioskom Fontana I Cadmus) publika će biti u prilici da pogleda najbolje dokumentarne filmove iz čitavog sveta, koji su raznovrsnog karaktera. Po rečima selekrotora, ovo predstavlja jednu od boljih selekcija Beldocs-a, jer postoji širok spektar filmova – pogotovo se izdvaja po kvalitetu i broju filmova. Očekuje se uspešan festival, pogotovo za domaći film.

Festival se sastoji od tri selekcije, takmičarske koja ima međunarodni i Srpski takmičarski program, zatim, tu je revijalna i tzv. selekcija biografski dokumentarci.

Ono što je novina u ovogodišnjem programu je i dodeljivanje pored Gran prija za najbolji film i dve strukovne nagrade, za najbolju montažu i najbolju kameru u dokumentarnom filmu.

Darko Lungulov, predsednik saveta, istakao je da ćemo ovim festivalom videti presek domaćeg dugometražnog i srednjemetražnog autorskog filma, kroz 12 filmova. Takođe i da ovaj festival predstavlja mogućnost da se vide raznovrsni filmovi, kao i da se popriča sa autorima.

Od domaćih filmova, koji su se približili svetskim standardima, tu su film Ognjena Glavonića „Dubina Dva“, koji je sa ogromnim uspehom prikazan na Berlinalu, potom film Mladena Kovačevića „Zid smrti“, zatim film „Četiri pasoša“ Mihajla Jevtića, o četiri pasoša i jednoj zemlji, koji se našao u programu festivala u Trstu.

Svetske premijere imaće još šest naslova koji se takmiče za nagrade – „Voli vas vaša Sexymaja“ Ivana Mandića o blogerki koja se upustila u vode prostitucije, „Najvažniji dečko na svetu“ Tee Lukač, o fanu Džastina Bibera koji i sam pokušava da ostvari svoje snove u šoubiznisu.

„Hotel dvojka“ Marka Mamuzića govori o beskućnicima i najelitnijoj beogradskoj tramvajskoj liniji, „Druga linija“ Nenada Miloševića, o marginalizovanoj neoavangardnoj kulturnoj i umetničkoj sceni s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, „Kontraindikacije“ Tamare von Steiner i Jadranka Branka Lazića o čuvenoj kantautorki Jadranki Stojaković.

U kategoriji su i „Maske“ Brankice Drašković, o umetničkim maskama Slobodana Tišme i „Djeca“ Denisa Bojića, o roditeljima koji su tokom rata u Bosni izgubili po troje dece.

Zatim iz Rusije nam stiže „Ruski detlić“, film o radioaktivnom čoveku, žrtvi černobiljske nuklearne katastrofe, koji odlučuje da otkrije mračnu tajnu. Tu je i „Boljšoj Vavilon“ (Velika Britanija), priča o haotičnom stanju u jednoj od najvećih baletskih kompanija, nakon brutalnog napada na njenog direktora.

Nominovan za Oskara „Zemlja kartela“ (SAD, Meksiko) vodi nas na granicu na kojoj nikad nema mira – granicu između Amerike i Meksika – gde se paralelno pripremaju dva pokreta osvetnika. Tu je i pobednik Sandensa „Sonita“ (Iran, Nemačka, Švajcarska) ilegalni imigrant u Teheranu, koja se bori da postane umetnica iako je njena porodica već odredila njenu cenu za bogatu prodaju.

BELDOCS zatvara najnoviji film Majkla Mura „Koga sledećeg napasti? . Kontroverzni Oskarovac provokativan je kao i uvek, i to u urnebesnoj komediji u kojoj ne preza ni od čega, kako bi odgonetnuo šta je zapravo potrebno da Amerika ponovo bude velika!

Ovogodišnji festival sastoji se i od dva posebna programa, Biografski dokumentarci i Bugarski dokumentarni filmovi. Program biografskih filmova čine dokumentarci o Gabrijelu Garsiji Markesu, Hani Arent, Zlatanu Ibrahimoviću… dok će „domaće boje braniti“ film o Milošu Crnjanskom.

Poseban omaž program BELDOCS posvećuje čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju. Tom prilikom biće upriličena najveća retrospektiva njegovih filmova i prva integralna retrospektiva na 35-mm traci u Evropi, te će shodno tome program biti u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ovaj festival, po tradiciji predstavlja priliku da se pogledaju sjajni dokumentarci, ugoste brojni gosti, filmski profesionalci iz oblasti dokumentarnog filma. A od strane organizatora festivala obećano je mnogo intrigantnih dokumentarnih filmova iz čitavog sveta.

Ulaznice mogu da se kupe na blagajnama sala u kojima se prikazuju filmovi, a za projekcije u Sava Centru i na prodajnim mestima Eventima.