fbpx

Umetnik Rabindranat Tagore

Izložba digitalnih printova „Umetnik Rabindranat Tagore“ biće otvorena u Čitaonici E Doma kulture Studentski grad u četvrtak 12. marta u 18:30 časova. Izložbu će otvoriti ambasadorka Indije, gospođa Narinder Čauhan, nakon čega će Dušan Pajin održati predavanje na temu “Rabindranat Tagore (1861-1941) – o tajnama života i ljubavi”.

Dela koja će biti prikazana na izložbi pripadaju kolekciji Rabindra Bharati Univerziteta. Iako ne predstavljaju potpuni opus umetnika, kolekciju sačinjavaju reprezentativni primerci slika koje prate široki spektar tema, lica i tehnika, kojima se Tagore bavio kao slikar. Žene, muškarci, obični ljudi, okupirali su njegove misli i umetničke prizore, podjednako kao i priroda, pripovesti, apstraktni prikazi i maske. U delima se pojavljuju brojni orijentalni i mistični subjekti, kao i ptice i životinje u raznovrsnim oblicima, koji dodaju draž i dramatičnost njegovim umetničkim kompozicijama, kojih u ovom odabiru ima ukupno 45.

Tagore je postao poznat na Zapadu 1912. kad je objavljena zbirka Gitanđali. Sledeće godine je  dobio Nobelovu nagradu za književnost. Posle Nobelove nagrade usledile su gostovanja po zapadnim zemljama (Evropa,  SAD), na kojima je Tagore predstavljao svoje delo i kulturno nasleđe Indije, držeći brojna predavanja. Dok je do tada uglavnom bio ambasador zapadne kulture u Indiji, sada je dobio priliku da svoju “misiju” zaokruži i dovede do kraja – da predstavi indijsko nasleđe na Zapadu. Od 14. do 16. novembra 1926. Tagore je bio u poseti Beogradu, kada je održao i dva javna predavanja koja su bila veoma posećena (u Beogradu je bio poznat od 1914, a posebno od 1923. kad je objavljena njegova zbirka Gradinar).

More Stories
HUMANITARNI KONCERT ZA ANASTASIJU