U mraku – dirljivi dokumentarac

Dokumentarni film „U mraku“, talentovanog mladog reditelja Gorana Stankovića biće premijerno u Beogradu prikazan u okviru selekcije „Dvorište“ (Domaća takmičarska selekcija) predstojećeg 62. izdanja Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), koji će se održati od 23. do 29. marta u Domu sindikata.

„Moji prvi studentski radovi su bili prikazani na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, i tada sam prvi put sa nekom nepoznatom publikom gledao svoje filmove i dobijao ohrabrenje da ih i dalje pravim. Jako mi je drago da nakon skoro četiri godine rada na svom prvom dugometražnom filmu (‘U mraku’) imam priliku da ga premijerno prikažem na istom mestu, u jednoj osveženoj postavci festivala. Ovaj film govori o rudarima i životu ispod zemlje, ali u velikoj meri govori o svima nama koji u ovoj sveopštoj tami čekamo da nam svane“, kaže Goran Stanković.

Goran Stanković je diplomirao filmsku režiju u Srbiji, gde je radio na velikim domaćim i stranim produkcijama. Nedavno je na Američkom filmskom institutu u Los Anđelesu magistrirao filmsku režiju, a njegov završni film “Raž” je nominovan za nagradu Studentski Oskar za najbolji kratki film. Njegova dva studentska filma “Ko čuva čuvare” i “Polazak”, prikazani su na preko 50 svetskih festivala i dobitnici su 17 nagrada. Oba filma su izabrana da predstavljaju Srbiju na “Turneji evropskog kratkog filma”, a prava za njihovo emitovanje otkupio je Eurochannel. Tokom njegovih studija na Američkom filmskom institutu, Goran je dobitnik stipendija Holivudskog udruženja stranih novinara i Ričard Frenk fondacije, od nedavno je dobitnik nagrade Frenklin J. Šafner za izvanredna dostignuća u domenu režije.

 Predstojeće 62. izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), najdugovečnije domaće filmske manifestacije, održaće se od 23. do 29. marta u značajno drugačijem obliku nego ranijih godina.

Novi koncept se čvrsto oslanja na slavne dane ovog festivala i podrazumeva povratak u program svih formi dokumentarnog filma, a pre svega dugometražnog i srednjemetražnog.

Kompletan program Festivala biće poznat nakon 5. marta.