image003

Turska umetnost u Salonu MSU-a

Muzej savremene umetnosti organizuje prezentaciju turske kustoskinje Derje Judžel i umetnika Bušre Tunć i Ozana Turkana u subotu, 11. jula u 19 časova u Salonu MSU (Pariska 14).

Prezentacije će biti organizovane u okviru izložbe “Besformno: promenjiva stvarnost u umetnosti novih medija”, koja će biti otvorena u petak, 10. jula u 20h.

Kustoskinja Derja Judžel će održati prezentaciju o novomedijskoj i digitalnoj umetničkoj sceni u Turskoj, a potom će umetnici Bušra Tunć i Ozan Turkan predstaviti svoje radove.

Derja Judžel (Derya Yücel) je nezavisni kustos, likovni kritičar i predavač. Diplomu je stekla iz Menadžementa umetnosti na Tehničkom Univerzitetu Jildiz (Yıldız Technical University), a magistrirala je na studijama muzeologije. Trenutno je na doktorskim studijama na Odeljenju za istoriju umetnosti Univerziteta u Istanbulu. Predaje na Univerzitetu za kulturu i Bigli univerzitetu u Istanbulu na fakultetima za umetnost i dizajn. Bila je angažovana kao kustos i organizator na brojnim turskim i međunarodnim samostalnim i grupnim izložbama. Od početka 2015. radi na projektima u Galeriji KASA pri Šabanci Unverzitetu (Sabanci). Istanbulski univerzitet za kulturu objavio je njenu knjigu “Novomedijska umetnost i nova muzeologija” 2012. Piše za nekoliko magazina i novina od 2004. Član je turske asocijacije AICA (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara).

Ozan Turkan (Ozan Türkkan, 1980) živi na relaciji Brisel-Istanbul. Studirao je različite umetničke discipline na univerzitetima umetnosti u Istanbulu, Filadelfiji i Salamanki. Stekao je zvanje mastera na predmetu Multimedijalna umetnost na školi BAU (Escola Superior de Disseny) u Barseloni, gde je živeo i radio neko vreme. U svom radu uglavnom se bavi eskperimentalnim i digitalnim medijima, a posebno vizuelnom složenošću, generativnom računarskom umetnošću, algoritamskom umetnošću, fraktalnom geometrijom, eksperimentalnim videom i interaktivnošću.

Bušra Tunć (Buşra Tunç, 1988) je arhitekta, ali trenutno je na studijama kinematografije. U periodu 2011/2012. je boravila pri Odeljenju za kinematografiju i audiovizuelne umetnosti Univerziteta Paris-est Marne-la Vallée u Parizu. U svojim radovima usvaja gledište integrisanog dizajna. Uglavnom radi na metropolis teksturama i slojevima, stvara nova viđenja tih složenih struktura i preobražava ih upotrebom digitalnih alatki: videa i fotografije. I obratno, teži da pokaže digitalni svet preobražavajući ga u fizički svet upotrebom analognih alatki: svetlosti i fizičkih materijala.

Izložba “Besformno: promenjiva stvarnost u umetnosti novih medija” je nastala kao rezultat saradnje Muzeja savremene umetnosti i Bilgi Univerziteta iz Istanbula. Na izložbi će biti predstavljeno deset umetnika iz Turske i Srbije, koji se bave definisanjem forme i sadržaja iz perspektive digitalnih tehnologija i novih medija.

Umetnici: Selčuk Artut (Selçuk Artut) • BENTO (Elife Oner i Vinsent Rozenberg) • Dejan Grba • Stevan Kojić • Karolina Mudrinski • Jajiz Ozgen (Yağız Özgen) • Berkaj Tundžaj (Berkay Tuncay) • Bušra Tunć (Buşra Tunç) • Ozan Turkan (Ozan Türkkan)

Kustosi: Una Popović (MSU)  i Derja Judžel (Derya Yücel, Bilgi Univerzitet Istanbul)

Izložba u Salonu MSU je otvorena do 16. avgusta 2015. godine, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.