trideset nordijskih filmova 857

Trideset nordijskih filmova

Nordijska panorama 13

Deveti Festival nordijskog kratkog i dokumentarnog filma, Nordijska panorama ‘13, biće održan od 14. do 18. februara u DKC-u. Dan kasnije, 15. februara, Panorama će početi i u DKSG-u. Nakon ova dva, tradicionalna, prikazivanja u Beogradu, nordijski filmovi obići će i oko desetak gradova Srbije…

Nordijska panorama predstavlja godišnji presek nordijskih kratkih, dokumentarnih i animiranih filmova. Ove godine, imaćemo priliku da pogledamo tridesetak filmova iz selekcije Festivala pet gradova održanog u Finskoj (Oulu).

Filmovi su iz Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.

Svečano otvaranje Nordijske panorama ’13 je u četvrtak, 14. februara od 20h kada će biti prikazan niz kratkih filmovi. Prvi od njih je sedmominutni finski ljubavni film Moram li ja o svemu da brinem?. Publici će se na otvaranju obratiti ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Nils Ragnar Kamsvag. Svojim svečanim otvaranjem Festival se pridružuje proslavi značajnog kulturnog jubileja – 50 godina od početka rada Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Direktor Balkankult fondacije i selektor programa Dimitrije Vujadinović pozvao je sve na ovogodišnju Panoramu i to, kako je na konferenciji za novinare rekao, ne samo zbog neospornog kvaliteta filmova već i zbog tema kojima se filmovi bave: “Prva tema je problem mladih koji tek stupaju u život, a druga tema su stariji, treća generacija koja ne želi da bude pasivna.”

Filmski kritičar i urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda Nebojša Popović istakao je da je Norveška velesila kratkog metra, pa ćemo tako u okviru Nordijske panorama 13 moći da pogledamo dva posebna programa posvećena norveškim stvaraocima. Takođe, Popović je napomenuo da su Finska i Norveška izvanredne kada je reč o animaciji.

Osim kratkih filmova, biće prikazana i četiri dugometražna dokumentarna filma, a to su: Moj kum njegova tajlandska nevesta i ja (Finska), Pank sindrom (Finska, Norveška), Plesač (Danska) i Zakon Džungle (Danska).

Prodaja karata počinje danas, a cena ulaznica je 200 dinara.

Glavni sponzor festivala je Kompanija ,,Actavis”, a održavanje Nordijske panorame pomogle su i ambasade Danske, Norveške, Finske i Švedske.