Treći Dunavfest na Beogradskoj tvrđavi

 Treći po redu „Festival kultura Dunava – Dunavfest 2013“, pod sloganom „Glasovi prošlosti – slike budućnosti“ održaće se od 31. avgusta do 08. septembra  u organizaciji JP „Beogradska tvrđava“, a uz podršku Francuskog kulturnog centa, Beogradskog dramskog pozorišta, Kulturnog centra Beograda i Kreativne Srbije.

U okviru ovogodišnjeg „Dunavfesta“, 31. avgusta i 1. septembra u Velikom barutnom magacinu, biće realizovan drugi Festival evropske studentske animacije – FESA 2013, sa temom „Hrišćanstvo/Mudrost“.

Na konkurs je pristigao sedamdeset jedan studentski animirani film iz 12 škola, iz 12 evropskih zemalja (Mađarska, Austrija, Slovačka, Nemačka, Grčka, Češka Republika, Slovenija, Bugarska, Švajcarska, Makedonija, Francuska i Srbija). Selekciona komisija, u sastavu Predrag Milošević, Vuk Maksimović i Iva Ćirić, odabrala je 28 filmova za dva takmičarska programa.

Međunarodni žiri za nagrade u sastavu: Georges Sifianos, profesor animacije na ENSAD- École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs iz Pariza, Thomas Renoldner, profesor na predmetu animacija na Bečkoj akademiji lepih umetnosti i Rastko Ćirić profesor ilustracije i animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu dodeliće nagrade za najbolji studentski film i nagradu Festivala za najbolju tehniku. Međunarodni žiri dodeliće i pet specijalnih diploma za svaku od kategorija.

U utorak, 2. septembra 2013. godine u 20 časova, posetioci festivala videće scensko izvođenje teksta Mihajla Kritovula „Opsada i pad Konstantinopolja 1453.“, koji je sa vizantijskog grčkog preveo Dejan Acović. Adaptaciju teksta uradio je Goran Marković, a postavku Nebojša Bradić. Tekst će čitati glumac Tihomir Stanić, a pojenje će izvesti Srbski pravoslavni pojci.

Povodom dvesta godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, u sredu, 4. septembra u 20 časova, književnik Matija Bećković govoriće o pesničkom delu Njegoša i predstaviti delo „Služba pustinjaku cetinjskom“. Autor će čitati delove svojih beseda, ogleda i pesama posvećenih Njegošu, pisanih različitim povodima u protekle četiri decenije.

U okviru muzičkog programa, 8. septembra u 21 čas u kuli Nebojša, biće realizovan koncert „Demoni“ u izvođenju soprana Katarine Jovanović i pijaniste Dejana Sinadinovića. U okviru programa biće izvedene solo pesme Vagnera, Debisija i Britna.

Tehničku pomoć za realizacije programa pružili su Beogradsko dramsko pozorište i Kulturni centar Beograda.